Džepni Maradona: Upoznajte najnižeg fudbalera današnjice!

Visina nije njegova vrlina - ali fudbalski talenat je druga stvar

Džepni Maradona: Upoznajte najnižeg fudbalera današnjice!

Iako se u profesionalnom fudbalu sve više cijene visoki, snažni igrači, u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu visina nikada nije bila prepreka.

Neki od najboljih svih vremena, šta više, nose epitet "omaleni".

Elton Jose Xavier Gomes (ili jednostavno Elton) možda ipak nije jedan od najboljih ikada, ali zato jeste trenutno najniži. Naime, Brazilac je visok tek 154 centimetra, ali ga to nije spriječilo da napravi profesionalnu karijeru koja traje već 16 godina.

Brzonogi kreativac, ofanzivni veznjak, ponikao je u Corinthinansu u svomm rodnom Brazilu, dijelivši svlačionicu sa igračima koji će postati velike zvijezde. U isto vrijeme kada i Elton članovi Corinthiansa su bili i Carlos Tevez i Jo.

Počeo je Elton u Corinthiansu još kao tinejdžer, a nedostatak u visini dopunjavao je čistim talentom. Tako je i došao do prvog tima i u konačnici titule prvaka Brazila 2005. godine.

Iako je značajno niži i od legendarnog Maradone (nekih 12-13 centimetara), Elton je ubrzo zaradio nadimak "Elton Maradhinha", upravo po slavnom Argentincu. Nadimak se nije izrodio samo zbog visine već i zbog Eltonovih vještih driblinga i, tada, duge kovrdžave kose.

"Bio sam sretan zbog nadimka, nije mi stvarao pritisak na bilo kakav način", izjavio je Elton za UOL Esporte.

Kao 21-godišnjak Elton je došao do svog prvog internacionalnog transfer. Otišao je put Evrope i potpisao za rumunsku Steauu.

U Steaui se nije dugo zadržao, ali je ostavio itekako dubok trag. Slušajte samo ovo: Iako je odigrao tek osam mečeva u dresu rumunskog tima, navijači su ga izabrali za tim decenije - u anketi provedenoj 2009. godine.

Ubrzo nakon Steaue, Elton će se otisnuti ka Bliskom istoku gdje će provesti najveći dio karijere i ostaviti najveći trag.

2007. potpisuje za AL-Nassr (Saudijska Arabija) i ubrzo postaje predmetom obožavanja među navijačima zbog svojih driblinga, trikova i ubojite ljevice. Mnogi su čak počeli dolaziti na utakmice sa perikama u "čast" Eltonovih različitih frizura.

Nakratko se Elton vraćao u Brazil, imao je epizode u Dubaiju, da bi se 2011. godine vratio u Saudijsku Arabiju. Potpisao je za Al-Fateh i uslijedio je najupsješniji period njegove karijere.

Ponovo obožavan od strane navijača, "Elton Maradinha" je postao "Elton Arabia". Nedodirljiv na terenu, postigao je 48 golova na 121 utakmici za Al-Feteh i podigao trofej prvaka države.

Ipak, ni status heroja nije Eltonu pomogao kada je naišao na probleme sa zakonom.

Elton je u Saudijskoj Arabiji uhapšen jer se fotografisao sa navijačicama/obožavateljkama.

"Slikao sam se sa ženama. Nosile su svoju crnu odjeću, bile su pokrivene, a zaštitar mije prišao da me uhapsi. Odveli su me u policijski automobil i morao sam zvati gazdu kluba... Bio je to trenutak koji me preplašio, ali sam se od tada navikao na kulturu u ovoj državi", izjavio je svojevremeno Elton.

Al-Fateh je omaleni Brazilac napustio 2016., okušao se u Kataru, ponovo nakratko vraćao u Brazil i onda - ponovo u Saudijsku Arabiju.

Danas je 34-godišnji Elton, naime, član saudijskog kluba Al Wahda.

Za Al Wahdu je potpisao u januaru i do prekida takmičenja je uspio skupiti sedam nastupa u saudijskom šampionatu i upisati tri asistencije.

Saudijska Arabije je sada već dom za "džepunu raketu" iz Brazila.

"U Arabiji sam već devet godina i imam reći samo lijepe stvari. Život je miran, nemam se zbog čega žaliti. Arapi me jako vole", izjavio je Elton.

Top Komentari

LjutiKrajisnik
Arapi me jako bole hah :)
1 0
Zaštita Identiteta
Lorenzo Insigne u fazonu "am I a joke to you"
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti