Eddie Howe jasno poručio: Asmir Begović mora da se izbori za mjesto prvog golmana!
Asmir Begović je izgledao kao nedodirljiva jedinica Bournemoutha, ali su navijači zbog velikog broja primljenih pogodaka tražili da na gol stane Artur Boruc. Ta im se želja na kraju i ispunila (Foto: EPA)

Menadžer Bournemoutha iskren

Eddie Howe jasno poručio: Asmir Begović mora da se izbori za mjesto prvog golmana!

M. Šljivak

Bh. golman Asmir Begović izgubio je protekle sedmice mjesto prvog golmana Bournemoutha od iskusnog Poljaka Artura Boruca.

Iako će narednog mjeseca Boruc napuniti 39 godina, menadžer Eddie Howe dao mu je u proteklom kolu u meču protiv West Hama šansu da brani.

Howe ima jasan stav u vezi Boruca i Begovića. Poljak za sada ima prednost jer je žestoko i naporno radio prethodnih mjeseci.

"Ovo je nagrada za njegov profesionalizam", rekao je Howe, te je nastavio:

"Iako je u poznim godinama, održava svoje tijelo u odličnoj formi i odlučio sam da ga nagradim. Otkako radimo zajedno, uvijek je bio dobro spreman, ali ovo je trenutno najbolja forma u kojoj se našao", istakao je Howe.

Dijeta mu pomogla

Eddie Howe je pohvalio poljskog čuvara mreže i otkrio je kako Boruc itekako dobro pazi šta jede.

"Pazi šta jede, ima posebnu dijetu, pazi na stil života i to mu se isplati. Izgleda odlično, motivisan je, trenira jako dobro i zaslužio je da brani. Bio je velika podrška Asmiru, trenirao je na sjajan način i pokazao je fantastičan pristup. U njegovim godinama nije lako stalno putovati i sjediti na klupi. Zadovoljan sam njegovim radom i ovo je nagrada za njegovo strpljenje i timski rad", istakao je Howe.

Interesantno je svakako da je prije utakmice sa West Hamom, Boruc posljednji put branio prije 18 mjeseci u utakmici protiv Burnleyja, ali je redovno branio u Kup utakmicama kojih nije bilo mnogo.

Begovića čekaju veliki izazovi

Menadžer Bournemoutha jasno je poručio da će Asmir Begović morati dobro da zagrije rukavice kako bi vratio mjesto startnog golmana.

Na pitanje engleskih novinara šta Begović treba uraditi kako bi vratio "jedinicu", Howe je bio sasvim jasan.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Morat će da se dokaže na treningu. Nema druge preporuke za ulazak u tim. To kažem svakom igraču, bilo da je u pitanju golman ili igrač u polju. Sve se ocjenuje po radu na treningu, a kada se dobije šansa, to povjerenje morate i opravdati. Asmiru svakako preporučujem da radi kao što je i ranije. Njegova posvećenost timu nikada nije bila upitna. Ipak, jednostavno sam osjetio da moram nešto promijeniti nakon serije koju smo imali. Vjerujem da će se vratiti i imati važnu ulogu u ostatku sezone", istakao je Howe.

Begović je na golu Bournemoutha od dolaska iz Chelseaja stajao 60 puta i primio je 103 pogotka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi