Nakon filharmonije, vrijeme je za žestoke rock svirke

Kao nekad

Nakon filharmonije, vrijeme je za žestoke rock svirke

E. Škorić

Lucien Favre napustio je Borussiju Dortmund, a njega je sasvim iznenađujuće naslijedio Edin Terzić.

Od odlaska Jurgena Kloppa u Liverpool, Borussiji Dortmund nedostaje rock'n'roll. Da li  je došlo vrijeme da se rock svirkama zamijeni filharmonija? Vrijeme će dati konačan sud, ali u Borussiji su uvjereni da su pronašli pravog frontmena za svoj bend.

Rano je davati ocjene o tome, 38-godišnji Terzić na klupi Borussije bio je tek jednu utakmicu, jučer u Bremenu protiv Werdera (2:1 pobjeda), ali opšti je dojam njemačke sportske javnosti da ovaj trener porijeklom iz Bosne i Hercegovine definitivno ima "magične prste" i da će s njim Borussia opet, kao nekada s Kloppom, svirati (igrati) rock'n'roll.

S Favreom su utakmice obično bile poput mirnog koncetra, a 63-godišnji dirigent bio je pedantan i vrlo organizovan tokom nastupa. S velikom pažnjom pobrinuo se da se instrumenti ravnomjerno kreću u svakom trenutku. Satima je vježbao, opsjednut čistoćom zvuka i preciznošću sklada. Ali Borussiji je nedostajalo oštrine...

Dortmundski orkestar nije osvojio mnogo nagrada nakon svojih koncerata u posljednje dvije i pol godine. Zapravo je osvojen samo njemački Superkup. Uz to, zbog svog hladnog i rezerviranog stava, trenutno bivši trener Dortmunda nije osvojio srca svih svojih muzičara (čitaj: igrača) a kamoli publike. Ako je u parku Signal Iduna ritam metronoma nekome dosadio, čini se da su vijesti o mogućim rock koncertima nešto što su nestrpljivo čekali.

"U Dortmundu svima nedostaje rock'n'roll. Tamo će godinama sanjati Juergena Kloppa", priznaje Tomasz Urban, stručnjak za Bundesligu i komentator u Eleven Sportsu.

“Svi bi također željeli emotivnog muškarca na klupi. Favre je bio tipični trener - učitelj. Mogao je ispraviti igrače, obraćati pažnju na sitnice, ali kad ste nešto naučili, njegove međuljudske vještine nisu bile dovoljne u daljnjoj saradnji", dodaje Urban.

U utakmici protiv Werdera klupa BVB-a ipak je malo oživjela.

Klimatske promjene oko Borussije bile su vidljive već na prvoj konferenciji za novinare novog trenera. Nakon stoički mirne, ponekad otvoreno dosadne i tihe Favreove izložbe, u sobi za novinare pojavio se sada 38-godišnjak s duže začešljanom kosom. Za njega govor kao privremenog trenera BVB-a nije bio dosadan posao, već emocionalno iskustvo.

"To je nevjerojatno. Znate da dolazim iz ovog kraja. Rođen sam 30 kilometara od Dortmunda. Posjetio sam stadion Borussije kad sam imao devet godina. Stoljećima sam fan ove ekipe", animirano je rekao Terzić.

Terzić, koji ima hrvatskobosanske korijene, a rođen je u njemačkom Mendenu, u kasnijem je životu bio usko povezan s Borussijom. Dok je završavao svoju ležernu napadačku karijeru igrajući u klubovima iz nižih liga, počeo je raditi kao skaut i trener mladih u BVB-u. Tamo je bio aktivan u doba Juergena Kloppa - od 2010. do 2013. Imao je priliku uživati u izvanrednoj igri Borussije, pomno je pratio kako sazrijevaju zvijezde poput Goetzea ili Lewandowskog, ali je najbolje znao kakve dragulje ima ovaj tim, a s većinom danas eto radi u seniorskoj ekipi.

"BVB je mlada momčad. Takav sofisticirani nogomet, strpljivi nogomet, organizirani nogomet, usredotočen na kontrolu, čekanje, nije se nimalo uklopio u profil ove momčadi. Za ove mlade igrače može biti bolji brzi napad, presing, sve što će vam pomoći iskoristiti njihovu svježinu. U tom pogledu to je promjena u dobrom smjeru", dodaje Urban.

"Bio je Favreov pomoćnik, ali imao je drugačije razmišljanje. Nije se baš slagao s onim što Favre nudi. Ova momčad ima potencijala", zaključio je Urban.

Terzić se s Borussijom rastao 2003. godine. Prije Evropskog prvenstva 2012. godine ga je neko pozvao s nepoznatog broja: "Molim te, nazovi me. Pozdrav".

Ispostavit će se da je to bio Slaven Bilić, bivši selektor Hrvatske s kojim je kasnije radio kao pomoćni trener u West Hamu i Bešiktašu, a bio i dio stručnog štaba Vatrenih na Euru 2012. godine.

Bundesligaški eskpert Urban vjeruje da je Terzić "mačak u vreći", ali da je neko ko može da doprinose boljoj Borussiji, jednako dobroj kao ona što je bila sa Kloppom.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"To je pomalo mačak u vreći, ali relativno sigurna opcija. Napokon, ovo je čovjek koji je tamo godinama, poznaje probleme igrača. Neće trebati puno vremena za prilagodbu. U ovom trenutku na tržištu također nije bilo dostupnog trenera za BVB. Igrači su, kako je napisao "Kicker", sretni zbog saradnje s Terzićem".

U Borussiji se nadaju da će s Terzićem dobiti ono što i Bayern s Hansijem Flickom, koji je "uskočio" da pomogne kao relativno nepoznata osoba, a onda postao jedan od najboljih trenera u Evropi i začetnik dominatnog Bayerna.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Jaha_90
Al ne mogu ove likove shvatit' pa imal' i na jednom clanku neki pozitivan komentar. Sta pratite portal ako vas toliko nervira??? Top clanak, dzaba serete, niste ni za Flicka culi pa odjednom svi znaju gdje je bio sta je radio, sve strucnjaci sami
5 0
Sloboda
Razumijem da ste navijači dortmunda i protivnici Bayerna al ne mora vam svaki članak biti samo o dortmundu koji to iskreno ne zaslužuje, jedan prosječan tim...
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi