Bio je na ivici karijere, a onda se popeo na krov Evrope, Afrike i svijeta

Velika priča Edouarda Mendyja

Bio je na ivici karijere, a onda se popeo na krov Evrope, Afrike i svijeta

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Senegala prije tri dana pobjedom na penale protiv Egipta u finalu Afričkog kupa nacija postala je prvak Afrike.

Velike zasluge za osvojeni trofej idu i golmanu Edouardu Mendyju koji je na kompletnom turniru primio samo dva gola. On je sada na krovu Evrope, Afrike i svijeta, ali iza njega se krije teška priča i trnovit fudbalski put.

Naime, rođen je u Francuskoj u imigrantskoj porodici u mješovitom braku majke iz Senegala i oca iz Gvineje Bisau. Mendy je kao sedmogodišnjak počeo trenirati u Le Havre i po svom uzoru Fabianu Barthezu postao golman.

Godinama kasnije, svoju profesionalnu karijeru počeo je kao golman Cherbourga gdje nije dobivao dovoljno prostora za igru. Kada mu je ugovor s ovim klubom istekao 2014. godine, imao je ponude drugih klubova, ali je namjeravao da ide igrati van Francuske.

Iako je dobio obećanje od svog agenta da će biti tako, do dogovora nije došlo i Mendy je bio na ivici odluke da završi svoju fudbalsku karijeru.

Na nagovor porodice da fudbalu da još jednu šansu, Mendy je godinu dana u Le Havreu trenirao bez da primi ijednu platu, a onda je, vidjevši da Marseille traži novog golmana, postao četvrti golman ove ekipe.

Oglasi

Njegova uspon u fudbalske visine kreće 2016. godine kada potpisuje za tadašnjeg francuskog drugoligaša Reims, s kojim dvije godine kasnije ulazi u Ligue 1.

Godine 2019. potpisuje za Rennes i fantastičnim partijama skreće pažnju na sebe što mu je samo godinu kasnije donijelo transfer u Chelsea, što je bio pun pogodak.

Transfer News Central on Twitter: "OFFICIAL: Rennes have signed goalkeeper  Edouard Mendy from Reims for €4m on a four-year contract.  https://t.co/HgtgG4hWb8" / Twitter

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sav trud je došao na naplatu u posljednjih manje od godinu dana. 

Naime, 2021. godine osvojio je s Chelseajem Ligu prvaka i popeo se na krov Evrope, ova godina je počela nagradom FIFA-e za najboljeg golmana svijeta, a sada se sa Senegalom popeo i na krov Afrike.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi