Šta je Eldin Diglisić ponudio FK Željezničar?

Izabran za strateškog partnera

Šta je Eldin Diglisić ponudio FK Željezničar?

A. Beganović

Na redovnoj Skupštini FK Željezničar, održanoj u ponedjeljak 27. juna, delegati su dvotrečinskom većinom usvojli odluku da se Eldin Diglisić, Sarajlija koji je u Sjedinjenim Američkim Državama izgradio poslovno carstvo, izabere za strateškog partnera, koji će pomoći Klubu da „ispliva“ iz velike krize.

Kako iz dobro obaviještenih izvora saznaje Sportsport.ba priča sa Diglisićem tek, u stvari, u pravom smislu počinje. Dosadašnji pregovori, koji su vođeni pod velom tajnosti i u koje su direktno bili uključeni članovi Skupštine Nasuf Drinjaković i Nihad Odobašić, a u koje nisu bili potpuno upućeni niti svi članovi „Željinog“ rukovodstva kako pregovori ni na koji način ne bi bili kompromitivani, često su upadali u krizu, ali se ipak došlo do toga da se Diglisića zainteresuje za ulaganje u Željezničar.

Diglisića, koji je „po američki“ okrenut isključivo stvaranju profita, kako SportSport.ba nezvanično saznaje ne zanima mnogo sportski segment kluba i daljnji razvoj toga bio bi ostavljen samom rukovodstvu. Ovog bosanskog biznismena, vlasnika firme ShipEx u SAD, ali i suvlasnika nekoliko biznisa u BiH, među kojima su Residence In by Marriott na Čobaniji u Sarajevu, Tarčin Forest Resort i brojni drugi, zanima da „u pogon“ stavi imovinu Željezničara i upravo u tom smjeru ide i njegova ponuda.

Neslužbene informacije govore da bi se ulaganja odvijala preko d.o.o. Željezničar čiji bi većinski vlasnik bio Diglisić, a određeni dio pripao bi i Udruženju građana odnosno Fudbalskom klubu. Neslužbeno, u zvaničnoj ponudi koja je stigla na adresu kluba, Diglisić se obavezao da "poravna" sve dugove Željezničara, te da napravi trening kamp i investicijama dovede stadion do 4. UEFA kategorije.

Drugim riječima, bosanskohercegovački biznisme od Grbavice planira napraviti istinskim „hramom fudbala“, ali i mjestom gdje će se na „svakom ćošku“ stvarati profit. Zauzvrat, prema neslužbenim informacijama bi dobio pomoćni teren (pravo gradnje) da na njemu pravi poslovni kompleks  te pravo na korištenje stadiona, poslovnih prostora i svega što izgradi ali na određeni broj godina. Koliko, zavisit će od konačnog dogovora, a od dobiti postotak bi imalo i UG i to onoliki koliko procenata bi imalo u d.o.o.

Naravno, mnogo detalja nedostaje, no neslužbene informacije govore da zbog strogih američkih zakona Diglisić ne može direktno ulagati u sportski segment odnosno Fudbalski klub, ali da je spreman kroz određeni vid sponzorstva ili na sličan način i u tu svrhu uložiti novčana sredstva. Ali, sve to biće definisano konačnim dogovorom koji mora biti sklopljen do kraja idućeg mjeseca, a ukoliko dođe do njega onda će ga Skupština dvotrećinskom većinom morati potvrditi.

Oglasi

Izabrano novo rukovodstvo kluba

Ipak, sa Diglisićem ili bez njega čini se da za Željezničar dolaze bolji dani jer na jučerašnjoj sjednici Skupštine izabrano je novo rukovodstvo kluba, na čijem čelu se nalazi Edis Kovačević, britki ekonomista, uposlenik Centralne banke BiH, koji će zasigurno sa autoritetom stvari znati posložiti na pravi način.

U UO je ušao i Jusuf Tanović, dugogodišnji uposlenik USAID-ovih projekata u BiH, sa MBA diplomom američkog Univerziteta u Delawereu, upravitelj Čurčića vakufa i vođa tima za pregovore u ime 50 sportskih kolektiva iz Federacije BiH sa Vladom FBiH za Covid pomoć bh. sportu, inicijative koju je pokrenuo upravo Željezničar.

U Upravnom odboru nalaze se i Bakir Sadović, dugogodišnji diplomata, trenutno Ambasador BiH u Oslu, direktor Klinike za radiologiju na KCUS-u, ugledni Dr. Fuad Zukić, kao i Kerim Balić, suvlasnik programerske firme Ankora, koja sarađuje sa brojnim međunarodnim klijentima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U UO su još i Ilijas Kovačević, direktor KSC Hadžići, Mirza Bašinac iz Sportskih igara mladih, te uposlenik MUP-a Seudin Novalić, čiji je prvenstveni zadatak sigurnost, ali koji je verziran i da pomogne u selektiranju odgovarajućeg igračkog kadra.

Ipak, najveći autoriteti ostaju Edin Cernica iz Uprave za indirektno oporezivanje, koji je javnosti postao poznat kada se usprotivio nekadašnjem direktoru UIO Kemalu Čauševiću, te Džermin Pašić, Tužitelj BiH, koji sa svojim kolegom Mirzom Hukeljićem, inače članom Skupštine Željezničara, pred Sudom BiH brani interese Države BiH u procesu „Respiratori“.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

789012455
Ode pomocni steta ako je istina
8 17
Lenox
Pomoćni ide svakako. To je završena stvar. Strateški partner a ne investitor ili vlasnik. Ogromna razlika. Ovaj će uložiti lovu, kad klub ne bude mogo vratit lovu, izgovor će biti pomoćni teren kao kompenzacija. I ode i on. Svi to znaju koji su u tim krugovima o čemu je riječ.
16 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi