Elektroinžinjer na klupi reprezentacije BiH: "Veliki izazov i privilegija"

Slobodan Starčević za SportSport.ba

Elektroinžinjer na klupi reprezentacije BiH: "Veliki izazov i privilegija" · Intervju

Ono što se pretpostavljalo posljednjih mjeseci, dobilo je službenu potvrdu - Slobodan Starčević (48) je novi selektor U21 reprezentacije BiH.

Zmajići su bili primorani potražiti novog selektora nakon što je u međuvremenu Vinko Marinović napustio tu funkciju i preuzeo FK Sarajevo, a odlukom Izvršnog odbora N/FSBiH na njegovo mjesto je postavljen Slobodan Starčević.

Iza Starčevića je skoro deset godina uspješnog rada u Premijer ligi BiH. S Krupom je napravio čudo, a vodio je još Borac, Rudar Prijedor, Tuzla City i Radnik iz Bijeljine koji mu je bio ujedno i posljednji klub.

"Dugujem veliku zahvalu Fudbalskom savezu RS-a što me predložio, a onda i savezu BiH što je taj prijedlog prihvatio i imenovao me za novog selektora. Privilegija je biti na ovako odgovornoj funkciji i nadam se da ću zajedno sa svojim stručnim štabom u narednom periodu napraviti dobar posao", izjavio je Starčević na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Selektorski posao je jedno novo iskustvo za njega i svojevrsna nagrada za dosadašnji trud.

"To je nešto sasvim drugačije iz percepcije nas trenera. Vi kada ste selektor nemate mnogo vremena da radite s timom, da napravite tim i da spojite igrače u jednu cjelinu. Obaveze su manje u odnosu na, recimo, trenera koji radi u klubu, ali su veće u smislu praćenja igrača, što svakako odnosi dosta vremena i pažnje. Ovo je jedan veliki izazov za mene i iskustvo koje će me kao trenera učiniti svakako bogatijim", smatra Starčević.

Još ranije je Starčević preduzeo određene mjere u smislu praćenja igrača. Nije isključeno ni da bude koje novo ime na spisku.

"Većinu fudbalera koji igraju u klubovima Premijer lige BiH i konkurišu za mladu reprezentaciju dobro poznajem od ranije. S nekima sam ranije i sarađivao kroz klubove, tako da sam vrlo dobro upoznat u njihove kvalitete. Pratio sam formu i fudbalera iz inostranstva. Moguće je da bude i neko novo ime na spisku, ali, polako, želim da u miru izaberemo one najbolje i da što spremnije dočekamo narednu utakmicu protiv Belgije."

BiH u kvalifikacijskoj grupi za plasman na Euro zauzima četvrtu poziciju. Pod vodstvom Marinovića je ostvarena jedna pobjeda, remi te dva poraza.

"Ova generacija je, bez obzira na položaj na tabeli, pokazala da ima kvalitet. Visoka pobjeda nad Moldavijom, pa i igra u duelima sa Njemačkom ili u nesretnom porazu protiv Velsa daju nam pravo da gajimo optimizam. Trudit ćemo se da u svim momentima poboljšamo svoju igru i stvorimo tim koji će dostojno prezentovati BiH, ali i biti kvalitetna baza za A tim. O dometima u ovom kvalifikacijskom ciklusu je nezahvalno govoriti. U grupi su ozbiljni protivnici. Svaka utakmica traži ozbiljnost i dobru pripremu. Na prvi pogled reklo bi se da smo mi lako dobili Moldaviju, ali ti isti Moldavci su kasnije napravili velike probleme Belgiji..."

Starčević je trener s njemačkim "rukopisom". Upravo je u Freiburgu stažirao za trenersku profi licencu, a tamo je ujedno i pronašao putokaz koji je njegovu karijeru odveo u nekom drugom, boljem pravcu.

"Moja filozofija nije vezana samo za fudbal, pored filozofije igranja postoji i filozofija življenja koju moraš prebaciti u filozofiju igranja. Mnogo radim na sebi, čitam, edukujem se... Smatram da samo kroz takav pristup možemo pomjerati, kako sebe, tako i igrače. Uzori? Svaki trener ima nešto svoje, od svakoga se može nešto naučiti, ali držim se i one Ćirine: 'Ne kopiraj, nego kapiraj i primjenjuj gdje možeš da primijeniš'".

Osim što je sjajan trener, Starčević je i - diplomirani elektroinžinjer.

"Nastojao sam u mladosti da ne budem samo igrač, trudio sam se u slobodno vrijeme i da se edukujem. Nakon što sam završio srednju školu razmišljao sam da li da upišem DIF u Sarajevu ili Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, ali odlučio sam se za drugu opciju. Tako sam kasnije paralelno radeći kao trener s djecom, radio i kao inžinjer u pošti. U mom životu zaokret se dogodio 2010. godine kada me je Vlado Jagodić pozvao da dođem u Borac. Godinu dana kasnije smo postali prvaci BiH, a ja sam kroz neko vrijeme dobio i priliku da vodim samostalno prvi tim", prisjetio se na kraju Starčević.

Top Komentari

Saimai1316
Obo kod nas je sve apsurd bogami,nema to nikakvog smisla nista sta se radi,sve na nacionalnoj osnovi,za**** ti to,hebes takvu zemlju i politiku i sve to nek ide u picku materinu
9 1
DanGraf
Kad mogu Izetbegovici 30 godina poput dinastije da jasu narod i unistavaju Bosnu, sto ne moze elektroinzinjer bez ozbiljnih trenerskih referenci da malo jase reprezentaciju? Sve moze u Bosni, ha ja...
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije