Elvir Koljić - Najbolji strijelac Evrope!
Vjerovatno 23-godišnji napadač nije ni slutio da će se njegovo ime već dovoditi u kontekst Zlatne kopačke, ali 18 golova je baš mnogo...

Deset golova za Craiovu, osam za Krupu

Elvir Koljić - Najbolji strijelac Evrope!

Bh. napadač Elvir Koljić igra sezonu iz snova, koju je započeo u Krupi a nastavio u ekipi Universitatee iz Craiove.

Od starta sezone bilo je jasno da Koljić, realno, svojim kvalitetom zaslužuje da igra u boljoj ligi od naše. To je bilo vidljivo baš golim okom, a u prvih šest kola Premijer lige Koljić je postigao osam golova i bilo je pitanje samo trenutka kada će ponovo otići u inostranstvo.

Imao je Koljić nekoliko ponuda, ali je na kraju odabrao možda ne toliko atraktivnu, ali idealnu sredinu za svoj razvoj. Ovaj 23-godišnjak je odlučio da karijeru nastavi graditi u Rumuniji, gdje je već stigao zabiti deset golova u Ligi 1 i izbio na diobu trećeg mjesta u prvenstvu. Iako je za svoj novi tim debitovao tek u sedmom kolu, Koljić je uspio "stići zaostatak" za rivalima u borbi za titulu najboljeg strijelca, iako vjerovatno ni sam nije razmišljao na taj način kada je počinjao svoju epizodu u ovom rumunskom klubu.

Kada se saberu ligaški golovi iz Krupe i Craiove, Elvir Koljić ih već ima 18 i po tome je najbolji strijelac u evropskim ligama u ovom trenutku.

Gledajući samo ona nacionalna prvenstva koja su sada otprilike blizu polovine sezone, Koljićev prvi pratilac je Nikolay Komlichenko iz Mlade Boleslav koji je postigao 17 golova u češkoj ligi. Ubitačan je i Mbaye Diagne (Kasimpaša) sa 16 golova u turskoj Superligi, a isto toliko je postigao Joe Gormley (Cliftonville) u Premiershipu Sjeverne Irske.

U vrhu ove liste nalazi se i Slovenac Andraž Šporar (Slovan) sa 15 golova u slovačkoj Fortuna ligi, te Danac Robert Skov (Kopenhagen) sa 15 golova u danskoj Superligi.

Kada je riječ o ligama petica, vode Kylian Mbappe (PSG) i Emiliano Sala (Nantes) sa po 12 golova u Ligui 1, a prate ih Neymar (PSG), Messi (Barcelona), Piatek (Genoa), Thauvin (Marseille), Pepe (Lille) sa po 11 postignutih golova.

S obzirom da u bodovanju za Zlatnu kopačku Premijer liga BiH ima koeficijent 1, a rumunska liga 1,5 bod, Koljić za sada ima 23 boda i trenutno je među deset najboljih na toj listi. Međutim, teško je očekivati čuda jer se nacionalna prvenstva najjačih pet evropskih liga vrednuju duplo, pa tako naprimjer Mbappe ima 24 boda iako je zabio šest golova manje od Koljića (12).

Top Komentari

Zeleni_zub
momak je mašina
33 3
red devil mo
Decko samo trpaj tek su ti 23 godine. Sretno
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi