Emir Hadžić: Tim, mi smo tim i samo tako funkcionišemo
(T. Hebib) Emir Hadžić je igračku karijeru zvanično završio 2017. godine, a ubrzo nakon toga je stigao na funkciju sportskog direktora FK Olimpik, koju je pršlog maja zamijenio sličnom funkcijom u FK Sarajevo

Koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo za SportSport.ba

Emir Hadžić: Tim, mi smo tim i samo tako funkcionišemo · Intervju

Emiru Hadžiću je fudbal život. Nekada sjajni golgeter po okonačnju igračke karijere nije puno razmišljao - znao je da će ostati u fudbalu, bilzu travnatih terena na koje i danas često zagazi. U nešto drugačijoj ulozi.

Nije sjedio i čekao, učio je, sticao iskustva i stvarao kontakte. Čini se da se isplatilo - i dalje mlad, Emir Hadžić je dobio funkciju koordinatora sportskog segmenta u FK Sarajevo, klubu u čiji je dres nekada nosio.

Hadžić je svoju funkciju zvanično preuzeo krajem maja prošle godine i za sada, kako sam ističe, sve ide po planu. Iako vlada mišljenje da je Emir Hadžić u FK Sarajevo zadužen isključivo za transfere, to baš nije tako.

Preuzeo je Hadžić brigu o dosta toga u FK Sarajevo. Funkcionisanje prve i omladinskih ekipa, komunikacija sa igračima, briga o njihovim problemima, pa i transferi. Ipak, Emir se nije umorio. Spreman je za ono što čeka njega i FK Sarajevo, a danas je izdvojio vremena i za ugodan razgovoro sa ekipom portala SportSport.ba.

"Ne mogu reći da mi je bilo lako, bilo je zaista puno posla, ne samo kada je u pitanju prvi tim, nego i omladinski pogon... Ali nisam su umorio, još uvijek sam pun energije, tek se spremam za ono što dolazi... Mislim da je vrlo važno da djelujemo kao tim, da smo stalno sa ekipom, da smo zajedno u svlačionici, da diskutujemo, raspravljamo. Naravno, trener Musemić je tu glavni, on odlučuje zajedno sa svojim stručnim timom. Međutim, nije loše da smo svi tu, da diskutujemo, razmijenimo mišljenja", poručio je na početku Hadžić, koji je već devet mjeseci na poziciji koordinatora sportskog segmenta FK Sarajevo.

Dok ste još bili fudbaler, da li ste razmišljali o tome da ćete se jednog dana baviti ovim poslom?

"Čim sam počeo igrati znao sam da ću ostati u fudbalu, jer se više nisam mogao zamisliti da radim nešto drugo. Pred kraj igračke karijere sam već počeo da se bavim sličnim stvarima, dok sam bio u Izraelu i po povratku u BiH. Već u to vrijeme sam pomogao nekim igračima da odu u Izreael, pomoću svojih kontakata, poznanstava...Uglavnom, vidio sam se u ovom poslu, zato sam odlučio možda i ranije prekinuti igračku karijeru".

Koliko su poznantstva o kojima govorite bitna u poslu kojim se danas bavite?

"Ne mogu reći da su najbitnija, jer u ovom poslu ima puno faktora, od odnosa sa igračima, 'osjećaja' za situaciju, da sada ne nabrajam. Ali da su jedan od važnijih faktora - sigurno da jesu. Jednostavno, zbog dovođenja igrača i prodaje igrača", rekao nam je Hadžić, inače izuzetno ugodan i otvoren sagovornik.

Pređimo na transfer politiku FK Sarajevo, kakva je ona? Kako teče proces biranja pojačanja? Da li se sa trenerom Musemićem napravi neki spisak dostupnih igrača, pa se onda krene u realizaciju transfera?

"Još ljetos se vidjelo kako sve funkioniše i šta nam je cilj. Cilj nam je bio da zadržimo ekipu i ubacimo što više akademaca koji mogu odgovriti zahtjevima i to smo i uspjeli. Kada je završio prvi dio sezone, opet smo napravili spisak igrača po pozicijama, igrača koji su pod ugovorima - zaključak je bio da poslije tako dobre polusezone ne trebamo puno mijenjati, niti dovoditi puno novih igrača, što bi moglo narušiti inače sjajnu atmosferu. To je način na koji radimo, kao tim. Mislim da smo napravili dobru koheziju, dobru atmosferu. To je uz naše sjajne igrače, od kojih svi zavisimo, jedan od glavnih razloga što se nalazimo u ovakvoj situaciji".

Koliko situaciju otežava činjenica da domaći klubovi nemaju značajan budžet za transfer, za nova pojačanja?

"To je ovdje svakako problem, mada smo mi u Sarajevu možda i u najboljoj poziciji, najveći smo klub, imamo najbolje uslove od infrastrukture, pa dalje. Ali mi smo jednostavno u situaciji da ne možemo da dovedemo igrača, da ga platimo, iako znamo da on ima kvalitet. Zbog toga smo prisiljeni da dovodimo slobodne igrače, a to je vrlo, vrlo teško... Da se nađe kvalitetan igrač, da je slobodan, da ima naše papire zbog pravila o broju stranaca, ali pokušavamo to da uradimo. Evo, na ovom prelaznom roku smo doveli dvojicu-trojicu igrača. Sigurno su kvalitetni, sada je samo stvar njihove adaptacije, a ne sumnjam da će i to proći dobro. Međutim, ono na šta mi moramo biti bazirani, to su naši mladi igrači i naš omladinski pogon. I u protekla dva prelazna roka smo pokazali da zaista računamo na igrače iz vlastitog omladinskog pogona. Mislim da zbog već pomenutih otežavajućih okolnosti mi, ali ne samo mi, moramo biti produktivan klub, igrati jednu 'produktivnu' ligu. Možda će zvučati ružno, ali mi moramo proizvoditi igrače, da ih prodajemo i od toga živimo. Kada je region u pitanju, Dinamo je vjerovatno klub koji ti najbolje radi".

Sam proces skautiranja? Vaša vizija istog?

"Mi smo već ljetos oformili skauting službu koja radi svoj posao. Pratimo sve lige, pratimo omladinske lige... Evo imamo primjer Brazilca Cruza. To je najbolji dokaz da gledamo u budućnost. Riječ je o igraču kojeg smo doveli, ali od kojeg ne očekujemo da u ovom trenutku bude prevaga na terenu. Međutim, on je izuzetno mlad i mi računamo da bi on uz kvalitetan napredak kroz narednih pola godine, već od ljeta, kao i pomenuti akademci, trebao da bude veoma bitan faktor u ekipi za sljedeću sezonu", istakao je Hadžić, pa se vratio na mlade igrače FK Sarajevo:

"Mislim da smo mi na dobrom putu kada je davanje šansi našim mladim igračima u pitanju. I tokom zimskih priprema smo prvoj ekipi priključili trojicu juniora, Dizdarevića, Đokanovića i Salčina. Taj naš trend se, dakle, nastavlja. Pomenuti mladi igrači su zaista dobro odradili pripreme i stručni štab je zadovoljan. Njih trojica će biti tu, imamo puno utakmica do kraja, tako da je vrlo moguće da će dobiti svoju šansu, ali i ako je ne dobiju, pokazali su da mogu i da su perspektiva FK Sarajevo. Tako da već od ljeta mogu biti vrlo važan faktor."

Koliko je teško uvesti mlade igrače u prvi tim? Znamo da je imperativ rezultata uvijek tu, a znamo i da treneri u takvim situacijama često ne žele davati šansu neiskusnim igračima.

"Nije lako. Sarajevo je najveći klub i klub od kojeg se najviše očekuje. Svi imaju očekivanja - igrači, uposlenici, Uprava i naravno navijači, a svi želimo i mlade igrače u ekipi. Mislim da je najvažnije napraviti balans kada su u pitanju mladi igrači i rezultati, što mi trenutno uspijevamo uraditi. Imamo dosta mladih igrača, četvorica su mladi reprezentativci, imamo i rezultat. Prvi smo na tabeli PL, u četvrtfinalu smo Kupa... Ukoliko mene pitate, najbolje riješenje da se mladi igrači 'ne izgube', da se osigura njihov prelaz iz juniora u prvi tim jeste oformljavanje takmičenja za igrače do 21 ili do 23 godine. Ili barem da se klubovima, koji su u mogućnosti, omogući da imaju drugi tim koji može igrati Prvu ligu FBiH i da to za mlade igrače bude određena premosnica do prvog tima. To sva nacionalna prvenstva u inostranstvu imaju i mislim da je to najbolje rješenje jer se upravo najviše igrača 'izgubi' po izlasku iz juniora. Dosta se kvalitetnih igrača izgubi zbog pritiska, imperativa dobrog rezultata i sličnih stvari, pa oni ne dobiju šansu na vrijeme. To je greška, kao što sam ranije i rekao - ova liga treba da bude produktivna i da se oslanja na mlade igrače, a ne igrače od 30 godina... Mi često šaljemo svoje mlade igrače na posudbe kako bi oni dobili što više prilike za igru, ali ipak mislim da je bolje rješenje neka liga do 21 godine ili da se prave B timovi, u koje se onda mogu ubaciti i neki povrijeđeni igrači koko bi se što prije vratili u formu."

Ima li upita za mlade igrače? Može li to negativno uticati na njih i njihov razvoj, ukoliko saznaju da je neki drugi klub zainteresovan?

"Sigurno da može. A da upita ima, ima ih. Pogotovo kada mladi igrač zaigra za prvi tim. Tu je onda stvar do psihe igrača, odnosno do toga kako će on to podnijeti. Da bi mi pomogli mladim igračima, svi smo uključeni - kompletan stručni štab, svi u klubu, direktorica, Uprava, ja sam tu na svakom treningu. Pokušavamo ih usmjeriti da u datom trenutku ipak razmišljaju samo o FK Sarajevo, da razmišljaju o svojoj sljedećoj utakmci i da naprave rezultat. Kada sazriju, kada dođe vrijeme da idu u inostranstvo, to će se desiti. Mogu reći da za sada, pogotovo sa igračima iz naše akademije, nemamo problema. Potpuno su koncentrisani na igranje za FK Sarajevo, a bilo je ponuda - gotovo za sve mlade igrače."

Navijači i fudbalski radnici često kažu, ako klub već mora dovesti stranca, neka bude riječ o izuzetno kvalitetnom igraču. Koliko je, međutim, teško 'nagovoriti' kvalitetnog, dokazanog igrača da dođe u PL? Koji je recept? Naša liga, ipak nije najatraktivnija...

"Tako je, nažalost. Liga kao liga nije toliko atraktivna za kvalitetnog igrača, igrača koji igra u inostranstvu. Često se, međutim, dešava da dovodimo igrače koji, da tako kažem, oživljavaju svoje karijere. Npr. nisu igrali par mjeseci i sigurno je da njima Premijer liga, odonosno Sarajevo može biti najbolja odskočna daska. Druga stvar koja treba biti interesantna igračima koji dolaze sa strane jeste da smo mi klub koji ima svog ozbiljnog vlasnika, koji ima još tri kluba pored nas. To također može biti odskočna daska jer postoji velika mogućnost da će ako odigra dobro, danas-sutra, preći u neki inostrani klub... To su neki faktori koji nama daju prednost kod dovođenja igrača."

Igrali ste fudbal, bili u inostranstvu, koliko je adaptacija igrača, koju ste već pomeuli, zapravo bitna?

"Mislim da je to najbitnije, možda čak bitnije i od kvaliteta. Vidite, i u najboljim evropskim klubovima se desi da se dovede igrač koji košta milione i ne uklopi se, a igrač koji dođe kao slobodan ili koji se plati malo novca se bolje uklopi u ekipu, u svlačionicu, bolje poveže sa ostalim igračima i odmah pozitivno utiče na atmosferu, rad i na kraju napravi puno bolje rezultate."

Moramo se osvrnuti i na slučaj Adukor, šta se desilo?

"Ja razumijem i Adukorovu situaciju, ali je klub na prvom mjestu, klub je veći od svih nas i mi više o tome ni ne rasprljavamo. Pregovarali smo, razgovarali i sa njim i njegovim menadžerom, pokušali smo na sve načine da nađemo zajednički jezik, ali on želi da napusti klub, da ide dalje, da ide u nove izazove. Jednostavno želi probati nešto drugo... Meni je to potpuno jasno, ali klub mora brinuti o sebi. Donešena je odluka da se više ne smiju dešavati stvari koje su se dešavale u ranijem periodu. Tako je kako je".

Da li je situacija sa Adukorom iskorištena i da se "prelomi", stane u kraj praksi da igrači bez naknade (i bez sankcija) odlaze iz FK Sarajevo, po isteku ugovora?

"Da, s kim god da se desi takva situacija u ovom trenutku klub bi isto postupio... Drago nam je da smo sa ostalim igračima uspjeli produžiti saradnju i pronaći zajednički jezik. Zaista nije bilo problema ni sa jednim igračem, sve je bilo krajnje korektno. Naravno, nije bilo nekorektno ni u slučaju Adukora, ali jednostavno sa njim nismo pronašli zajednički jezik. On je imao neke druge ciljeve, to je savim normalno u fudbalu, a naše je da zaštitimo klub".

Jeste li pratili aktivnosti glavnih konkurenata tokom zimskog prelaznog roka?

"Prije svega sam bio baziran na naš tim na našu ekipu, fokusirali smo se da zadržimo ekipu i da je, ako je moguće, pojačamo za drugi dio sezone. Mislim da smo mi u tome uspjeli - sačuvali smo ekipu, a ako pogledamo igrački kadar mislim da u drugi dio sezone ulazimo jači nego u prvi... Naravno, pratili smo i šta se dešava u drugim ekipama... Mislim da nije bilo toliko turbulentno, a vjerujem da smo mi najbolje odradili posljednji prelazni rok".

Dakle, ekipa zadržana na okupu je bila najveće pojačanje?

"Da. Ne samo u zimskom nego i u ljetnom prelaznom roku koji je puno turbulentniji. Vi u ljetnom prelaznom roku gotovo uvijek morate prodati neke igrače, uvijek bude nekih izmjena. Zbog toga je u zimskom najvažnije sačuvati ekipu... Ako ste napravili dobar rezultat u prvom dijelu sezone onda je jasno da imate i dobru ekipu. Logično, najvažniji cilj je sačuvati je tokom zime."

Kažete da su klubovi često na ljetnom prelaznom roku gotovo primorani prodavati igrače. Koliko to sputava bh. ekipa da naprave iskorak u Evropi?

"Sigurno je da nas to sputava. Recimo da je ekipa dvije godine na okupu, ako poslije zadnjeg kola prvenstva prodate tri igrača, koliko god kvalitetne zamjene pronašli, potrebno je vremena da se to sve ponovo uklopi, posebno za evropska takmičenja... To je dakle jedan od faktora koji nas sputava, nažalost, pored mnogih drugih."

Sarajevo u svojim redovima ima dosta mladih reprezentativaca. Koliko je to bitno za privlačenje talenata, ali i prodaju igrača?

"Vrlo je bitno da imamo puno reprezentativaca u svim kategorijama. Ali moram reći da bi u neku ruku bili čudno da nemamo, ipak imamo najbolje uslove u državi, najveći smo klub, najbolje se radi, što pokazuje i činjenica da imamo najviše mladih igrača u prvom timu. Sigurno je da to može biti svojevrstan magnet za druge igrače da dođu u našu akademiju i FK Sarajevo".

Klub sa Koševa ima specifične navijače, jako zahtjevne. Čak i kada sve ide dobro, ne libe se kritikovati, jasno reći šta im smeta.

"Prvo moram reći da naši navijači uvijek imaju velika očekivanja, što je sasvim normalno... Još kao igrač sam bio sretan kada izađem pred navijače FK Sarajevo, jer su prije svega korektni i znaju prepoznati kvalitetan rad. Moram reći i da u ovih pola godine imamo sjajnu podršku navijača. Tu ne mislim samo na utakmice, nego u svakom smislu. Naše je samo da radimo maksimalno korektno i mislim da nam oni mogu biti samo igrač više - to nije floskula. Problema sa navijačima nikada nisam imao".

Kako prihvatate kritiku, danas kada obnašate jednu od rukovodećih funkcija u FK Sarajevo?

"Kritika je uvijek dobra. Pozitivna ili negativna, iz nje se uvijek nešto može izvući. Naravno da je bolje kada ih ima više pozitivnih. Ali svaku treba razmotriti, razmisliti... Kao igrač, volio sam igrati pod pritiskom. U svakom klubu u kojem sam igrao imao sa pritisak, ali on me nosio da budem bolji. Naravno, i sada je bilo pritiska, pogotovo nakon neuspjeha u Evropi. Bila je ružna situacija, ali navikao sam da se nosim sa takvim stvarima, sve je to život."

Da li ste očekivali da će sve ići ovako 'glatko' u prvom dijelu sezone, pogotovo jer je ekipa FK Sarajevo nedugo nakon vašeg dolaska na funkciju doživjela debakl protiv Atalante?

"Vjerujte da sam očekivao. Nije bitna Atalanta. Od prvog dana priprema u Sloveniji sam vidio da imamo odličnu ekipu, da imamo odličnu 'klapu' na terenu i u svlačionici. Bio sam igrač, promijenio sam 11-12 klubova, ali stvarno nigdje nisam vidio ovako dobru atmosferu među igračima. Tako da sam vjerovao da čak i iz te utakmice možemo izvući samo neke pozitivne pouke. Bilo bi bolje da se nije desilo to što se desilo, ali kada već jeste - mislim da smo se vratili kako treba."

Vaš najbolji poslovni potez od dolaska na funkciju koordinatora za sportski segment?

"Moram naglasiti da ja nijedan potez ne vučem sam, tu je direktorica, Uprava kluba, tu je i stručni štab. Vrlo važno mi je da naglasim da mi radimo kao tim. Ne znam, najboljji potez nas kao tima je taj što smo sačuvali ekipu i da su se svi igrači koji su došli dobro uklopili u ekipu, a veliki broj njih se pokazao pravim pojačanjima."

Cilj je titula?

"Mi o ciljevima ne pričamo. Naše je da odigramo dobro iz utakmice u utakmicu i koncentrištemo se na pobjede. Na kraju ćemo vidjeti šta će se desiti."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj. Da može birati, kojeg bi igrača iz Premijer lige BiH Emir Hadžić doveo na Koševo?

"U ovom trenutku? Kakvu ekipu imamo, tačnije kakve dvije ekipe imamo... teško da mi neko može pasti na pamet. O tome koga bih htio dovesti, možda mogu početi razmišljati tek na ljeto, sve bi zavisilo od toga ko će ostati. Trenutno ne vidim igrača u PL, zaista ih ima kvalitetnih - da me neko pogrešno ne shvati, koji bi nam mogao biti pojačanje. Tačnije, ne bih mijenjao ovu ekipu koji imamo, ne samo zbog igračkih kvaliteta nego i i zbog ljudskih, zbog atmosfere. Da ponovo mogu sve birati, sačuvao bih ovu ekipu", poručio je za kraj ugodnog razgovora Emir Hadžić.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Bulwyf
Haha joj pitara, prvaci svemira
0 11
milivoje
Sudijska organizacija je vas najbolji tim,binde sa koseva
0 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi