Engleska finala: Šta to znači za plasman u Evropu kroz Premiership?

Zakomplikovalo se na Otoku

Engleska finala: Šta to znači za plasman u Evropu kroz Premiership?

Polufinalna uzbuđenja su završena. Dobili smo finaliste Lige prvaka i Evropske lige, a svi će po prvi put biti iz iste zemlje - Engleske.

Liverpool i Tottenham će se 1. juna u Madridu boriti za "ušati" trofej, dok će nešto ranije, 29. maja, Chelsea i Arsenal u Bakuu igrati za pehar osvajača Evropske lige.

Pobjednici oba finala imaju zagarantovano mjesto u narednoj sezoni Lige prvaka, a to poteže pitanje koje trenutno zanima sve na Otoku: Šta engleska finala evropskih takmičenja znače za kvalifikacije za Evropu kroz Premier ligu?

Kako inače funkcioniše plasman u evropska takmičenja kroz engleski Premiership?

Četiri najbolje plasirana tima na kraju sezone Premier lige se automatski kvalifikuju za grupnu fazu narednog ciklusa Lige prvaka, dok osvajači FA kupa, Liga kupa i petoplasirani tim idu u Evropsku ligu.

Ukoliko osvajači kupova ujedno završe i u Top 4 Premier lige mjesta u EL dobijaju šestoplasirana i sedmoplasirana ekipa.

Ali ove sezone će i osvajač Lige prvaka i osvajač Evropske lige biti iz Engleske. Šta će se desiti, da li će Engleska dobiti dodatno mjesto u Ligi prvaka?

Engleska će dobiti peti klub u Ligi prvaka samo ukoliko ekipa koja u PL završi ispod Top 4 osvoji jedno od pomenutih evropskih takmičenja.

Arsenal će vrlo vjerovatno sezonu završiti na petom mjestu tabele Premiershipa (možda i na šestom ukoliko United zadnjeg dana sezone pretekne Topnike) s obzirom da su Emeryjevi izabranici tri boda i osam golova iza Tottenhama.

To znači da Arsenal mora osvojiti Evropsku ligu želi li se kvalifikovati za narednu sezonu Lige prvaka. U razvoju situacije koji nije previše izgledan - da Tottenham završi peti, Pochettinova ekipa bi morala doći do trofeja Lige prvaka kako bi i naredne sezone igrala u ovom takmičenju.

U suprotnom, peto mjesto Premiershipa vodi u Evropsku ligu

Šta će se desiti ako neka od ekipa osvoji PL ili EL, a sezonu završi u Top 4 Premiershipa?

Liverpool i Chelsea će sigurno završiti sezonu među četiri najbolje plasirane ekipe Premier lige, dok bi i Tottenham trebao potvrditi svoje mjesto u Top 4 u nedjelju.

Ukoliko neki od pomenutih klubova dođe do evropskog trofeja njegovo mjesto u Ligi prvaka se neće prebacivati "niz tabelu". Peto mjesto neće otvoriti vrata Lige prvaka.

Dakle, Arsenal ne može završiti peti, izgubiti finale Evropske lige i svejedno izboriti narednu sezonu u Ligi prvaka.

Šta će se u navednom slučaju desiti sa jednim od direktnih mjesta u Ligi prvaka?

Možda je pomalo iznenađujuće, ali ako Chelsea osvoji Evropsku ligu, direktno u Ligu prvaka, bez kvalifikacija, ide austrijski šampion Red Bull Salzburg. To je zato što je austrijska Bundesliga (11. na rang listi evropskih liga) najbolje rangirano nacionalno prvenstvo koje nema zagarantovano barem jedno mjesto u Ligi prvaka.

Ukoliko Tottenham zadrži mjesto u Top 4, onda će trećeplasirana ekipa iz francuske Ligue 1 umjesto u kvalifikacije ići direktno u Ligu prvaka. To će, najvjerovatnije, biti Lyon ili St. Etienne i to je jer je Ligue 1 najbolje rangirana liga iz koje timovi idu u kvalifikacije za LP.

Chelsea može "ukrasti" Arsenalu mjesto u LP?

Da, Chelsea je ove sezone u prilici na dva načina blokirati Arsenalov put ka Ligi prvaka. Kroz Premier ligu, što će se vjerovatno desiti jer je teško zamisliti da će Topnici završiti u Top 4, te kroz Evropsku ligu (također uz pretpostavku da Arsenal neće biti u Top 4 PL).

Ekipa Maurizija Sarrija je već rezervisala mjesto u narednoj sezoni Lige prvaka kroz domaće takmičenje tako da u finalu Evropske lige igra za prestiž.

Ukoliko Chelsea osvoji Evropsku ligu, Arsenal će ostati bez Lige prvaka. Ukoliko, pak, Arsenal pobijedi obje ekipe će igrati u narednoj sezoni najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Da li Arsenal barem ima garantovano mjesto u narednoj sezoni Evropske lige?

Ne. Ekipe koje završe na petom (osim u slučaju osvajanja nekog evropskog trofeja) i šestom (kval) mjestu PL idu u Evropsku ligu. Baš kao i pobjednik FA Kupa.

Potražite više informacija na temu Premier league:

To će vjerovatno biti pozicije na kojima će završiti Manchester United i Arsenal, a ukoliko Manchester City osvoji FA Kup onda sedmoplasirana ekipa PL ide u drugu rundu kvalifikacije za Evropsku ligu.

Ako, pak, Watford osvoji FA Kup onda ova ekipa ide direktno u grupnu fazu Lige Evrope dok svi drugi moraju u kvalifikacije.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi