Engleske zvijezde igrale s poderanim štucnama, urodilo je plodom

Imaju dobar razlog

Engleske zvijezde igrale s poderanim štucnama, urodilo je plodom

Edmir Škorić

Probušene štucne nekih igrača tokom utakmica privukle su pozornost na Svjetskom prvenstvu. U slučaju engleskog dvojca, itekako je učinkovito, jer su danas pobijedili Iran sa 6:2.

Nošenje štucna s rupama ili izrezima ima vrlo dobro objašnjenje. Ovo prakticiraju neki sportisti kako bi smanjili pritisak elastičnog tkiva na mišiće lista i tako spriječili bol.

Na društvenim mrežama mnoge su iznenadile poderane štucne engleskih igrača poput Bakaya Sake i Judea Bellinghama tokom današnje pobjede Engleske nad Iranom (6:1) u prvom kolu Svjteskog prvenstva.

Bušenje ili rezanje štucni također pomaže u cirkulaciji krvi i daje koži da odahne. Sve za igranje na najudobniji mogući način.

Praksa nije ništa novo. Saka je i sam već derao štucne na utakmicama Arsenala. Drugi igrači od Garetha Balea do Neymara također su radili isto, a prije nekoliko godina Kyle Walker, defanzivac Manchester Cityja, objasnio je zašto to radi.

Kyle Walker je još prije četiri godine "promovisao" štucne s rupama

"Štucne koje imamo su premale za moje noge i jednostavno me previše stegnu i prave mi pritisak u nogama. Zbog toga sam imao bol u mišićima, ali kada sam počeo praviti ove rupe to je prestalo", otkrio je sjajni bek Cityja.

Oglasi

Očito sve to, barem u slučaju Walkera, ali i engleskih reprezentativaca, ima itekako rezultata, a u prilog im idu rezultati.

Engleska je sjajno otvorila Munddijal, a spomenuti Saka postigoa je dva gola, dok je jedan gol dao Bellingham. Strijelci su još bili Sterling, Rashford i Grealish, dok je Portovo ofanzivac Taremi postigao oba gola za Irance, jedan s bijele tačke.

Kasnije meč grupe B igraju SAD i Wales. Engleska će za četiri dana odmjeriti snage sa Sjedinjenim Državama i naravno biće izrazit favorit. S obzirom u kakvoj grupi se nalazi, tim Garetha Southgatea ne bi smio da ima problema da se plasira u drugu rundu takmičenja.

Podsjetimo da je sinoć Ekvador dobio domaću selekciju Katara sa 2:0 na otvaranju Mundijala, a u toku je duel Senegala i Nizozemske, koji je počeo u 17 sati.

Meč Engleska - Iran produžen 24 minute: Razlog su povrede i izmjene, ali i nova naredba iz FIFA-e

Navijače širom svijeta zbunila je odluka sudije Raphaela Clausa da ukupno na utakmici Engleske i Irana pokaže 24 minute nadoknade. No, uz dvije povrede i uobičajene izmjene, postoji još jedan razlog zašto je to učinjeno.

Oglasi

Osim rapsodije Engleza, mnoge je šokirala odluka sudije Clausa da ukupno produži utakmicu za 24 minute. Prvo poluvrijeme je produžio za čak 14, a drugo za 10 iako je na semaforu bilo 6:1 i sve odavno riješeno.

U prvom poluvremenu dogodila se povreda iranskog golmana Alireze Beiranvanda, koji se sudario sa vlastitim defanzivcem i dugo je ostao na zemlji. Pokušao je da nastavi meč, ali je ubrzo zamijenjen.

U drugom poluvremenu, engleski štoper Harry Maguire također je pretrpio povredu glave i bio je prisiljen biti zamijenjen. Kapiten Engleske Harry Kane također je trebao liječenje zbog udarca u zglob, ali bio je dobro i nastavio je duel.

Vrijeme je također dodano za zamjene koje su izvršene, a svaka od reprezentacija je mijenjala pet igrača tokom cijele utakmice.

Još jedan razlog za tako puno dodanog vremena bio je inzistiranje FIFA-e da smanji gubljenje vremena.

Oglasi

Dvojica iskusnih sudija, Nizozemac Danny Makkelie i Australac Chris Beath, potvrdili su da će se osigurati dodatno vrijeme kako bi se spriječilo zadržavanje vremena pri vodstvu i sl.

Makkelie, jedan od vodećih kandidata za arbitražu na finalu 18. decembra, rekao je: “Možete očekivati duža poluvremena, sigurno. Ovo je jedna od tema o kojoj smo razgovarali. Neće više biti čudno vidjeti šest, sedam, osam... minuta produžetka. Uradili smo ovo u Rusiji i rezultati su bili pozitivni. Sigurno ćemo to isto učiniti i u Kataru".

Dakle, FIFA zahtijeva od sudija da nadoknade sve što je moguće, da se potrude da suzbiju svaki pokušaj zadržavanja igre i da bude što više aktivnog igranja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ova odluka bi mogla da obraduje fanove širom svijeta, mada su engleski navijači danas bili bijesni kada su vidjeli nadoknadu od 10 minuta, posebno jer je bilo već 6:1 u tom trenutku i svakako nije bilo nikakve mogućnosti da se nešto značajno rezultatski promijeni, iako je Iran iz penala uspio zabiti još jedan gol.

Jučerašnji duel Katara i Ekvadora sudija iz Italije Daniel Orsato produžio je za šest minuta u drugom dijelu, a vidjet ćemo kako će to izgledati danas od 17 sati kada se sastanu Senegal i Nizozemska i kakav će kriterijum imati brazilski sudija Wilton Sampaio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi