Englezi traže da se finale protiv Italije ponovi

Potpisali peticiju

Englezi traže da se finale protiv Italije ponovi

Edmir Škorić

Italijanska nogometna reprezentacija novi je prvak Evrope nakon jučerašnje pobjede nad Engleskom na Wembleyju.

Velika su bila očekivanja Engleza, željeli su prvi trofej od 1966. godine, ali su kultni londonski stadion napustili pognutih glava. Italijani su bili s(p)retniji u izvođenju penala.

Vodeći gol na samom početku meča za Englesku postigao je Luke Shaw, ali je Leonardo Bonucci u nastavku izjednačio na 1:1. Engleski navijači tvrde da je kod tog gola Bryan Cristante igrao rukom.

Englezi smatraju da je nizozemski sudija Kuipers pravio velike greške koje su koštale Englesku trofeja.

Čak se na Otoku pokrenula peticija za ponavljanje utakmice. Jedna od jako diskutabilnih situacija, za koju Englezi vjeruju da im je možda presudila, bila je ona kada je u posljednjim minutama regularnog dijela meča Giorgio Chiellini vukao Buyaka Saku.

Iskusni štoper dobio je žuti karton, a engleski navijači i tamošnji mediji uvjereni su da je to trebao da bude crveni karton, što bi u produžecima moglo da presudi u korist Gordog albiona.

Oglasi

Peticiju je do sada potpisalo samo 1500 navijača, ali polako postaje viralna, pa se očekuje da će taj broj narasti. Ali ovo je zasigurno samo mala utjeha za engleske navijače, jer UEFA sigurno neće dopustiti ponavljanje finala, čak i ako svi ljudi iz Velike Britanije stave svoje potpise na peticiju.

Italijani osvajanjem Eura zaradili prvo bogatstvo, ruke trljaju i ostale reprezentacije

Zahvaljujući ovom naslovu, nogometnom savezu Italije pripalo je čak 34 miliona eura iz ukupnog nagradnog fonda, koji je iznosio 371 miliona eura i najveći je u povijesti. U odnosu na EURO 2016, ovaj odigran u nekoliko zemalja imao je 67 miliona veći nagradni fond.

Englezima, kao finalistima turnira, pripalo je 30,25 miliona eura. Naravno, kako je koja selekcija lošije rangirana na kraju Evropskog prvenstva, tako je dobivala manji iznos.

Inače, UEFA je objavila da je za samo učešće svaki tim dobio po 9,25 miliona eura. Pobjeda u grupnoj fazi donosila je dodatnih 1,5 miliona eura, a remi 0,75 miliona eura.

Sve reprezentacije su za plasman u osminu finala dobile po dva miliona, a za četvrtfinale po 3,25 miliona eura. Polufinalistima je pripalo dodatnih pet miliona eura.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Pobjedniku turnira uz sve to plaćeno je dodatnih 10 milion eura, a poraženom finalisti sedam miliona eura. Italijani su, kada se sabere sve, došli do čak 34 miliona eura.

Taj novac ide na račun Nogometnog saveza Italije, ali sigurno je da će biti dobro investiran za još veći napredak tamošnjeg nogoemeta, kako klupskog, tako i reprezentativnog.

Top Komentari

WOLF20
Hahahaha kme kme, svaki mec ide peticija. Sto niste protiv Danske peticiju
14 0
Joco89
Hahahaahahahahhahaahhaahah Suze mi idu. Kakvi su to mentoli. Ajmo igrati dok ne pobijedi Engleska..
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi