Italijani osvajanjem Eura zaradili prvo bogatstvo, ruke trljaju i ostale reprezentacije

UEFA nagradila sve učesnike Eura

Italijani osvajanjem Eura zaradili prvo bogatstvo, ruke trljaju i ostale reprezentacije

Edmir Škorić

Italija je sinoć na Wembleyju poslije penala (1:1 nakon 120 minuta igre op.a) pobijedila Englesku u finalu Evropskog prvenstva.

Iako su Englezi poveli rano golom Lukea Shawa, Leonardo Bonucci je u nastavku zabio za 1:1 što je bio i konačan rezultat. Kako u produžecima nije bilo pogodaka, penali su odlučivali. Poslije šokantnih momenata i penal serije, slavili su Azzurri i nakon 53 godine ponovo, po drugi put, postali prvaci Starog kontinenta.

Zahvaljujući ovom naslovu, nogometnom savezu Italije pripalo je čak 34 miliona eura iz ukupnog nagradnog fonda, koji je iznosio 371 miliona eura i najveći je u povijesti. U odnosu na EURO 2016, ovaj odigran u nekoliko zemalja imao je 67 miliona veći nagradni fond.

Englezima, kao finalistima turnira, pripalo je 30,25 miliona eura. Naravno, kako je koja selekcija lošije rangirana na kraju Evropskog prvenstva, tako je dobivala manji iznos.

Inače, UEFA je objavila da je za samo učešće svaki tim dobio po 9,25 miliona eura. Pobjeda u grupnoj fazi donosila je dodatnih 1,5 miliona eura, a remi 0,75 miliona eura.

Sve reprezentacije su za plasman u osminu finala dobile po dva miliona, a za četvrtfinale po 3,25 miliona eura. Polufinalistima je pripalo dodatnih pet miliona eura.

Oglasi

Pobjedniku turnira uz sve to plaćeno je dodatnih 10 milion eura, a poraženom finalisti sedam miliona eura. Italijani su, kada se sabere sve, došli do čak 34 miliona eura.

Taj novac ide na račun Nogometnog saveza Italije, ali sigurno je da će biti dobro investiran za još veći napredak tamošnjeg nogoemeta, kako klupskog, tako i reprezentativnog.

Evropa ima novog kralja: Italijani su po dolasku u Rim bacili sol na ranu Englezima!

Italija se u Rim vratila s trofejem "Henry Delaunay" u rukama!

Azzurri su nakon više od 50 godina ponovo na krovu Evrope, a za novog fudbalskog kralja Starog kontinenta izabran je kapiten Giorgio Chiellini.

Italijani su u finalu boljim izvođenjem penala savladali Englesku koji su bili ubijeđeni da će se "fudbal vratiti kući", ali decenijama čekana pobjeda je ponovo izostala.

Oglasi

Na povratku u Italiju, novi prvaci Evrope su odlučili da zadaju novi i može se reći posljednji udarac Englezima koji su proteklih dana silno provocirali naciju s Apenina.

Naime, prilikom izlaska iz autobusa kapiten Chiellini je na glavu nosio krunu aludirajući na to da su oni novi kraljevi fudbala, dok je u drugoj ruci nosio trofej.

Italijansku ekspediciju je dočekalo nekoliko desetina navijača uz slavljeničku atmosteru, dok je glamurozni doček planiran za kasno popodne nakon što bude upriličen prijem kod predsjednika Sergija Mattarelle.

Inače, iako u poznim fudbalskim godinama 36-godišnji Chiellini je bio među najboljim igračima Evropskog prvenstva uz nekoliko vrhunskih partija u fazi odbrane zajedno sa Leonardom Bonuccijem.

Oglasi

Legendarni defanzivac Juventusa je svoj trenutak na međunarodnom nivou je konačno dočekao. Konačno je digao u zrak jedan veliki i važan međunarodni trofej.

Chiellini je govorio o detaljima prije utakmice. Otkrio je i to da su svi plakali kao mala djeca. Za sve je "kriv" također iskusni Salvatore Sirigu.

"Pustili smo poneku suzu, mi stariji, ali i mlađi. Zaslužili smo sve to. U ovim godinama ti ovo još više znači... Krajem maja smo govorili da je nešto magično i sve više je bilo tako."

"Danas nam je prije utakmice Sirigu napravio video svih naših roditelja i najdražih osoba. Rasplakali smo se..."

Chiellini je zajedno sa Leonardom Bonuccijem obilježio ovaj turnir fantastičnim izdanjima u posljednjoj liniji. Opravdali su status možda i najboljeg štoperskog para današnjice.

"Svako u ekipi ima svoju ulogu i talente. Leonardo Bonucci i ja smo veoma različiti i pokušavamo iskoristiti svoje osobine. Volimo se, iskorištavamo svoju snagu. Tako je bilo i za sve igrače u cjelini. Tajna je da samo koristili snagu svakog od nas", otkrio je sjajni štoper.

Podsjećanja radi, u regularnom dijelu pa i nakon produžetaka na meču Englske i Italije je bilo 1:1. Italijani su uspješno zabili tri penala, dok su Englezi bili precizni dva puta. Azzurrima je ovo druga titula prvaka Evrope u historiji te šesti veliki trofej računajući četiri Svjetska prvenstva. Gordi Albion je ostao na jednom Mundijalu.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Ova premlada ekipa Engleske definitivno ima potencijal i dojam je da je neko od narednih velikih takmičenja sigurno njihovo jer su konačno naučili igrati na rezultat i turnirski. Dok je s druge strane za Italijane trofej prvaka Evrope pravo malo sprotsko čudo.

Mnogi su s podsmijehom gledali na selekciju Italije. Dosta se i Serija A podcjenjivala koja je u sjeni La Lige i Premiershipa. Ali neki "anonimusi" su pokazali da su izuzetno kvalitetni te da ravnopravno mogu igrati protiv najboljih na svijetu. Suma sumarum, Azzurri su zasluženo najbolja selekcija Starog kontinenta.

Top Komentari

Zoilomas
Jedan ovakav uspjeh BiH tima bi promjenio fudbal u cijeloj drzavi. Ehhh amin jednog dana.
3 0
HerFlick
Nevezano za bilobsta. **** vam Glovo mater retardiranu.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi