Kraljica poslala pismo Southgateu i igračima, zdravstveni radnici širom Engleske u pripravnosti

Očekujemo dramu večeras

Kraljica poslala pismo Southgateu i igračima, zdravstveni radnici širom Engleske u pripravnosti

Edmir Škorić

Engleski mediji posljednjih dana imaju samo jednu temu i nije, naravno, teško pogoditi koju.

Svi mediji u Engleskoj, čak i oni koji se nikada nisu bavili sportom, pišu samo o velikom finalu koje se igra večeras na Wembleyju i u kojem će snage odmjeriti Englezi i Italijani.

Bit će to svojevrsni praznik nogometa i prilika da Englezi po prvi put od 1966. godine osvoje trofej. U Engleskoj vlada nogometna groznica od početka Eura, no sada je dosegla vrhunac.

Koliko je zapravo nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu pokazuje i pismo koje je igračima reprezentacije Engleske poslala kraljica Elizabeta II.

Ona se u pismu prisjetila kako je prije 55 godina poklonila trofej svjetskog prvenstva Bobbyju Mooreu i da je tada vidjela koliko to znači za cijelu naciju.

"Povijest će pamtiti ne samo vaš uspjeh, već i vaš duh, predanost i ponos", napisala je kraljica Englezima te je čestitala Southgateu i igračima na nevjerovatnim rezultatima na Euru.

Oglasi

Osim priprema igrača, engleski mediji opisuju i pripreme navijača. Mnogi od njih nikada nisu vidjeli Englesku u finalu velikog turnira. Riječi podrške stižu u tim odasvuda.

Ulice su pune engleskih zastava. Svi uključeni u organizaciju događaja u punoj su pripravnosti. Daily Mail izvještava da se britanska zdravstvena služba priprema za mnoge intervencije jer nije isključeno da bude slučajeva srčanih udara, ovisno tome kako se bude odvijala drama na Wembleyju.

Policija moli navijače da ne dolaze u London jer je grad u središtu epidemije koronavirusa. Samo će se nekoliko sretnika naći na Wembleyu. Zbog pandemije, 60.000 navijača moći će ući na stadion. Ulaznice na crnom tržištu dosežu čak do 15.000 funti cijenu.

Prema "The Independentu", 26,7 miliona navijača pratilo je polufinale s Dancima. Sada se očekuje rekord - do 35 miliona Engleza će gledati finale. To bi bio novi rekord koji je postavljen još od finala SP-a 1966. godine.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Vlasnici pivnica i restorana trljaju ruke. Englezi u nedjelju planiraju kupiti oko 6,5 miliona litara piva, od čega preko 3,5 tokom same utakmice. Uspjeh Engleske u finalu, prema Daily Mailu, mogao bi značiti jačanje njenog gospodarstva s ukupno 10 milijardi funti.

Glavni lik engleskih medija prije finala je Gareth Southgate. Novinari se prisjećaju njegove priče i na mnogim se mjestima pojavljuje riječ "iskupljenje". 1996., u polufinalu Eura odigranom u Velikoj Britaniji, Southgate nije uspio zabiti jedanaesterac, nakon čega su Englezi ispali.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi