Nije ni počelo, a zamke su već spremne: Srpski huligani nisu ni svjesni šta ih čeka na Euru
Vježba njemačke policije na stadionu u slučaju navijačkih nereda na tribinama; Foto: Epa-Efe

Organizator spreman za nerede

Nije ni počelo, a zamke su već spremne: Srpski huligani nisu ni svjesni šta ih čeka na Euru

Admin Čaušević

Susret prvog kola Evropskog prvenstva između Engleske i Njemačke u Gelsenkirchenu privlači veliku pažnju, a organizatori utakmice su već poduzeli određene mjere kako bi suzbili eventualne nerede pošto se najavljuje veliki dolazak navijača obje reprezentacije.

Englezi su poznati po tome da na dan mečeva ispiju velike količine piva, dok ista pojava nije strana ni za navijače Srbije, kao i generalno fanove sa područja Balkana.

Upravo iz tog razloga njemačka policija se ozbiljno priprema za potencijalne tučnjave između srpskih i engleskih navijača.

"Sigurnosni status za nedjeljnu utakmicu između Engleske i Srbije u Gelsenkirchenu podignut je na meč visokog rizika", saopšteno je iz njemačke policije.

Tokom utakmice neće se točiti obično pivo, već samo svijetlo pivo s 2,8 posto alkohola. Navijačima će također biti dopušteno kupiti samo dva piva odjednom unutar stadiona - ako žele više, morat će se vratiti i čekati u redu.

To je jedna od "zamki" koju su Nijemci pripremili za navijače obje selekcije kako bi ih držali pod kontrolom za vrijeme susreta koji se igra u nedjelju od 21 sat.

Oglasi

Procjenjuje se da se u nedjelju očekuje 40.000 engleskih navijača, plus 8.000 Srba od kojih je 500 huligana, piše njemački tabloid Bild.

Vježba njemačke policije na stadionu u Stuttgartu; Foto: Epa-Efe

Srpski huligani poznati su po tome što slave ratne zločince, dok su engleske pristalice na lošem glasu zbog nerada u prošlosti širom Evrope.

"Bit će znatno više policajca nego na prosječnoj utakmici Bundeslige", objasnio je glasnogovornik policije te dodao: "Policija će dobiti podršku i od srpskih i engleskih kolega, koji poznaju rizične osobe i mogu ih identificirati na licu mjesta."

Inače, Gelsenkirchen, koji će ugostiti četiri utakmice Eura 2024., ima plan koji će trajati tokom cijelog turnira kako bi se izborio s ogromnim brojem nogometnih navijača koji dolaze u grad.

Stvorio je više takozvanih navijačkih zona i okupljališta, omogućujući hiljadama ljudi da se raziđu po gradu, u pokušaju da se spriječi nasilje prije utakmica.

Oglasi

Prije početka mečeva navijači engleske, italijanske i gruzijske reprezentacije bit će na jugu, objavila je policija u saopštenju, dok će se na sjevernom dijelu okupiti navijači srpske, španske i portugalske reprezentacije.

Njemačka policija je sa spasilačkim službama tokom maja obavila niz vježbi kako reagovati u slučaju nereda na stadionima tokom mečeva te se može reći da domaćin spremno dočekuje predstojeći turnir.

Podsjećanja radi, Evropsko prvenstvo počinje u petak. Premijerni meč će odigrati Njemačka i Škotska u Minhenu s početkom od 21 sat.

Na turniru ćemo gledati i jedan "ex-yu" derbi pošto su Srbija i Slovenija smješteni u istoj grupi. Njihov duel je na rasporedu u četvrtak 20. juna u Minhenu.

Osim Srbije i Slovenije na Euru još učestvuje i Hrvatska koja je smještana u teškoj grupi sa Albanijom, Italijom i Španijom. Hrvati turnir otvaraju u subotu utakmicom protiv Španije.

Top Komentari

Kakanj
Stoku protjerati i uvesti vize pa nek materi prave probleme
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi