Trese se tlo u Njemačkoj, policija je na nogama: "Srbi spremaju ogromne nerede u nedjelju"
Utakmica Srbije i Engleske je visokog rizika (Photo: Press Association/PIXSELL )

Velike mjere osiguranja

Trese se tlo u Njemačkoj, policija je na nogama: "Srbi spremaju ogromne nerede u nedjelju"

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Srbije nastup na Evropskom prvenstvu otvara u nedjelju 16. juna duelom protiv selekcije Engleske, a pred ovu utakmicu organizatori turnira u Njemačkoj u strahu su od dolaska navijača huligana iz Srbije.

Njemačka kao organizator Evropskog prvenstva znatno je pojačala sigurnosne mjere na ulicama gradova u kojima se igraju utakmice u narednih mjesec dana.

Sasvim je jasno da će u ovu državu doći na stotine hiljada navijača iz svih zemalja, a Nijemci se najviše pribojavaju huligana iz Srbije, koji su na veoma lošem glasu.

Nijemci su pred meč Srbije i Engleske, koji se igra u nedjelju 16. juna u Gelsenkirchenu, odlučili značajno pojačati mjere sigurnosti. Broj policijskih snaga je također povećan, a razlog su huligani.

I dok se nekada strahovalo od Engleza, koji su godinama pravili probleme, Nijemcima su sada glavni strah Srbi koji će vjerovatno biti većina na ovom meču.

Postoje određene indikacije da će u Gelsenkirchen stići blizu 500 srpskih huligana. Navodno dolaze s ciljem da izazovu velike nerede pred meč s Englezima.

Oglasi

"Njemačka policija je u strahu da će oko 500 huligana iz Srbije pokušati izazvati ogromne nerede na utakmici protiv Engleske u nedjelju", navodi jedna od huliganskih stranica na društvenoj mreži X.

Zbog toga je policija na nogama. Vrše se posebne pripreme pred ovaj susret i mjere osiguranja će biti mnogo veće nego na ostalim utakmicama.

I Englezi strahuju od navijačkih sukoba. Jasno su upozorili svoje navijače da ne izazivaju nevolje s huliganima iz Srbije jer bi mogli gadno zažaliti.

Novinar David Wilkes je u Beogradu radio priču o navijačkim skupinama i izdvojio je navijače Crvene zvezde 'Delije'. Najavio ih je u Njemačkoj i upozorio na njih.

Oglasi

"Ozloglašeni su nacionalisti kojima razbijanje glava nije jedino što znaju. Specijalizirali su se kao banda za političko nasilje, organizovani kriminal i reketiranje", navodi Wilkes i dodaje:

"Grupa broji 10.000 navijača. Njih 3.000 su ultrasi, a oko 300 ih je umiješano u organizovani kriminal".

Upozorio je Wilkes navijače Engleske da se ne petljaju sa Srbima, te je podijelio poruku jednog od njih upućenu navijačima ove selekcije: "Neka vam je Bog na pomoći".

Definitivno je utakmica Srbije i Engleske susret visokog rizika. Nijemci kažu da je spremno čekaju i vidjet ćemo hoće li obistiniti najave o neredima.

Top Komentari

Gvardijan
To su rezimski huligani.
5 0
Taceoni
Svabo ce to srediti nema sekiracije
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi