Englezi ismijavaju bizarno pravilo VAR-a

Ko je to osmislio?

Englezi ismijavaju bizarno pravilo VAR-a

Edmir Škorić

Sudijski video asistent (VAR) od uvođenja u upotrebu u nogometu izazvao je veliki broj kontroverzi, ali ipak treba priznati da je bio izuzetno koristan i da je sve poštenije nego što je prije bilo.

Broj grešaka se možda nije smanjio, sudije i dalje znaju da oštete određene timove, ali ipak VAR je omogućio da se greške isprave i da se na kraju donesu ispravne odluke. Igračima, trenerima i navijačima često smeta jer je "ubio" nogometne osjećaje, pa i kada zabijete gol za pobjedu u 94. minuti, strepite nekoliko minuta dok se provjeri je li sve bilo regularno kod gola.

O VAR-u se uveliko govori od njegovog uvođenja, ali Englezi su svjesni da postoji bizarno pravilo koje nije spominjano.

Naime, pravilo kaže da igrač ili trener koji ode u video operaciju salu (VOR) u kojoj se nalaze odgovorni za funkcionisanje VAR-a, biva automatski isključen.

No, činjenica je da je VOR smješten u središtu engleske Premier lige u zapadnom Londonu u Stockley Parku. To bi značilo da igračima treba nekoliko sati da dođu do VOR-a.

Sjedište se najbliže nazali stadionu Chelseaja, ali je također udaljeno više od 10 kilometara, a teško je zamisliti da će neki igrač ili trener krenuti na tako dalek put ukoliko bude smatrao da je VAR pogriješio.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ipak, pravila su pravila, ona su tu da se primjenjuju...

Zakon službeno kaže: "Samo ovlaštenim osobama je dopušteno da uđu u VOR ili komuniciraju sa sucem Video Assistant, pomoćnikom VAR-a i operatorom reprodukcije tijekom utakmice. Druge osobe će biti isključene ukoliko prekrše pravilo".

Top Komentari

dzennxz
Pa ako je tako daleko u Engleskoj, ne znaci da je u ostalim drzavama daleko...
5 1
Medo-Brundo
Opalim i ja malo poslije VAR-a
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi