Već se zna ko je domaćin EURO 2028? Igrat će se čak i na stadionu trećeligaša

Englezi vjeruju da će oni dobiti domaćinstvo

Već se zna ko je domaćin EURO 2028? Igrat će se čak i na stadionu trećeligaša

E. Škorić
Teme:

U Njemačkoj će biti održano naredno Evropsko prvenstvo, koje se igra 2024. godine, a 2028. godine po svemu sudeći u Velikoj Britaniji i Irskoj.

UEFA je u martu ove godine objavila da je zaprimila tri ponude za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. godine, a one su došle od Turske, Rusije i zajedničke kandidature Velike Britanije i Irske.

Britanski mediji smatraju da Britanci imaju najveće šanse za organizaciju turnira. Službenog organizatora (ili organizatore) ćemo upoznati u septembru 2023. godine. Englezi su posljednji put organizovali Euro 1996. godine, a tada ga je osvojila Njemačka pobijedivši u finalu Čehe 2:1.

Britanski list "The Times" prenosi da će Englezi, ukoliko Velika Britanija i Irska dobiju organizaciju Eura 2028., moći koristiti samo šest stadiona tokom turnira. Na listi je deset prijedloga, a tu su Wembley, Old Trafford (Man United), Villa Park (Aston Villa), St. James' Park (Newcastle United), Bramley Moore Dock (Everton) i Tottenham Hotspur Stadium.

Englezi razmišljaju i o Stadionu svjetlosti (Sunderland), Etihad stadionu (Manchester City), London stadionu (West Ham United) i MK Stadium (MK Dons).

Posljednji prijedlog posebno je intrigantan jer MK Dons igra na razini engleske Treće lige, ali stadion ima ukupni kapacitet od 30.500 ljudi i dokazao se tokom ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za žene.

Zašto Engleska ne razmatra Anfield (Liverpool) ili Stamford Bridge (Chelsea) u smislu domaćih objekata? Oba stadiona ne ispunjavaju uslove UEFA-e i premali su. Preostala četiri stadiona bit će odabrana iz preostalih zemalja domaćina (Sjeverna Irska, Irska, Škotska , Wales).

Dnevnik Telegraph objavio je u februaru ove godine da je UEFA-in san da od 2028. na turniru sudjeluju čak 32 reprezentacije, što je više od polovice onih koji sudjeluju u kvalifikacijama.

U tom bi slučaju na Evuropskom prvenstvu sudjelovao isti broj reprezentacija kao i na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, prema posljednjim informacijama, UEFA je morala odustati od prijedloga da se igra s 32 reprezentacije, pa će vjerovatno zadržati trenutni format.

Top Komentari

user1651236300
Samo su Jos trebali dodat od fulhama
1 0
Chico
Sportsport se pita zasto nema Anfileda ili Stamford Bridgea, a nije im plao napamet zasto nema najboljeg stadiona u Engleskoj poslije Wembleya - Arsenalovog Emiratesa ?????
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti