UEFA odredila sistem: Bez dva redovna učesnika velikih takmičenja u kvalifikacijama za EP 2024

Ukupno 10 kvalifikacionih grupa

UEFA odredila sistem: Bez dva redovna učesnika velikih takmičenja u kvalifikacijama za EP 2024

Admin Čaušević

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e određen je sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. 

U kvalifikacijama neće nastupiti dvije reprezentacije koje su redovni učesnici velikih takmičenja, bilo da su u pitanju evropska ili svjetska prvenstva.

UEFA je odlučila da Njemačka kao domaćin ne igra kvalifikacije, dok je suspenzija Rusiji zbog ratnih aktivnosti u Ukrajini i dalje na snazi.

To znači da će se u kvalifikacijama takmičiti ukupno 53 reprezentacije koje će biti podijeljenje u deset grupa. Sedam sa pet, te tri sa šest timova.

Na završni turnir će osim Njemačke direktan plasman izboriti još 20 reprezentacija. Odnosno deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih selekcija.

Preostala tri učesnika će biti poznata nakon utakmica baraža koji je na programu u martu 2024. godine. U baražu će se za EP boriti reprezentacije iz Liga A, B i C Lige nacija koje nisu uspjele izboriti plasman kroz kvalifikacije.

Oglasi

Ukoliko je pobjednik grupe u Ligama A, B i C izborio plasman na Euro kroz kvalifikacije onda u baraž ide naredni najbolji rangirani tim iz grupe. Dakle, pobjednici grupa u Ligama A, B, C imaju zagarantovan baraž, ali se mogu i direktno plasirati na kontinentalni turnir.

Ovo je sjajna vijest za reprezentaciju BiH koja je u odličnoj poziciji da završi prva u svojoj grupi Lige nacija te tako osigura baraž za Euro 2024.

Učesnici žrijeba će biti podijeljeni u šest jakosnih skupina na osnovu generalnog poretka u Ligi nacija što znači da Zmajevi u mečevima protiv Crne Gore i Rumunije trebaju tražiti maksimalan broj bodova.

Bosna i Hercegovina trenutno zauzima 18. mjesto u generalnom poretku te se nalazi na diobi drugog i trećeg šešira uoči žrijeba.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Određeno je da već neke reprezentacije ne mogu završiti u istoj grupi. U pitanju su selekcije Armenije i Azerbejdžana, Bjelorusije i Ukrajine, Gibraltara i Španije, zatim Kosova i Bosne i Hercegovine te Kosova i Srbije.

Žrijeb će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu sa početkom u 12 sati.

Top Komentari

Zulfikar
Ukoliko se odigra prijateljska sa Rusima red bi bio da izbacite i NSBIH, mozda bi se tek tad savez ocistio od fekalija.
12 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi