Ovaj dječak je danas velika faca, a prije 40 godina dao je zanimljiv savjet jednom od najvećih ikad
Erik ten Hag imao je veoma zanimljivo mišljenje o treniranju još kao dječak (Foto: Screenshot)

Veliki Cruyff je pažljivo slušao

Ovaj dječak je danas velika faca, a prije 40 godina dao je zanimljiv savjet jednom od najvećih ikad

M. Šljivak

Jedan od najvećih fudbalera i trenera svih vremena Johan Cruyff dobio je prije 40 godina zanimljiv trenerski savjet, a dao mu ga je tada 13-godišnji dječak, danas veliko trenersko ime Erik ten Hag.

Erik ten Hag postao je veliko trenersko ime, a da će to postati dalo se naslutiti još prije četiri decenije kada je kao 13-godišnji dječak imao priliku razgovarati s čuvenim Johanom Cruyffom.

Cruyff je nakon okončanja fudbalske karijere u Feyenoordu krenuo u trenerske vode u svom Ajaxu, a Ten Hag mu je tada u razgovoru o fudbalu dao zanimljiv savjet kako postupati s mladim igračima.

"Mislim da bi trebao paziti da ne vičeš previše na mlade igrače. Tako možeš samo slomiti igrača. Ali, na visokom nivou, kao što je Ajax, morao bi raditi takve stvari".

"Ti momci treniraju skoro svaki dan. Ako stalno rade iste greške, onda ih jednostavno moraš nagrditi", savjet je kojeg je Ten Hag imao za velikog Cruyffa.

Oglasi

Erik ten Hag je većinu svoje fudbalske karijere proveo u Twenteu, a igrao je još za De Graafschap, Waalwijk i Utrecht.

Trenersku karijeru počeo je 2012. godine u ekipi Go Ahead Eagles, radio je potom dvije godine u B timu minhenskog Bayerna, a zatim i u Utrechtu.

Potom je došao u Ajax s kojim je pravio vrhunske rezultate. Pet godina je radio sjajan posao, a od 2022. godine je sjeo na klupu Manchester Uniteda i poprilično je preporodio velikana s Old Trafforda.

Crveni đavoli su ove sezone zaista fenomenalni. Konačno su u vrhu, a velike zasluge za to ima upravo nizozemski stručnjak.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Čuveni Johan Cruyff je u trenerskoj karijeri radio u Ajaxu i Barceloni. Povukao se 1996. godine i imao je ambasadorsku ulogu.

Nažalost, Cruyff je preminuo 2016. godine u 68. godini života i zauvijek će ostati upamćen kao jedan od najvećih fudbalera i trenera ikad.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi