Ermin Zec: Novac nije igrao nikakvu ulogu prilikom pregovora, dječački san se ostvario
Veliko pojačanje za drugi dio sezone tima sa Grbavice svakako će biti nekadašnji reprezentativac naše zemlje.

Novi član FK Željezničar za SportSport.ba

Ermin Zec: Novac nije igrao nikakvu ulogu prilikom pregovora, dječački san se ostvario · Intervju

S. Mlaćo

Na ljeto 2007. godine Ermin Zec, tada još uvijek nepoznat bh. sportskoj javnosti trebao je obući dres FK Željezničar. Tadašnji napadač bugojanske Iskre i velika nada bh. nogometa  stigao je na Grbavicu i bio je uvjeren da je ostvario svoj san.

No, sve je u posljednji čas propalo, a nedugo zatim Zec je postao najbolji igrač 1.HNL. Kasnije se okušao i u Turskoj, te obukao dres reprezentacije BiH, ali sudbina je htjela da ipak obuče dres tima sa Grbavice.

Desilo se to prije par dana kada je postigao dogovor sa čelnicima Plavih u Međugorju, te će sudeći po prvim treninzima biti pojačanje za drugi dio sezone. Za SportSport.ba se iskusni ofanzivac prisjetio svojih početaka, govorio je i o Šibeniku, Turskoj, te šta za njega predstavlja dolazak u FK Željezničar.

"Prošao sam sve uzraste Iskre. Prvi trener mi je bio Mesud Duraković Meka, a kasnije je došao Smajić, Bambur... Sa 16 godina sam debitovao za prvim tim Iskre", priča Zec, jedan od ljubimaca navijača Iskre. Iako je kao mladić napustio taj klub Zec ga zapravo nikada nije zaboravio s obzirom da je dosad mnogu puta pomagao Iskru, prije svega njene omladinske selekcije.

Kratko se dotakao i perioda kada je bio na pragu potpisa za sadašnji klub, te Šibenika o kojem govori biranim riječima.

"Nije bilo kako je dogovoreno. Dogovorili smo jedno, a na potpisu je bilo drugo. Zvao me Šibenik i prije Želje, no ja sam htio u Želju. Ipak, onda sam otišao u Šibenik i to je najljepši period u karijeri i životu. Naravno, Turska je finanijska bolja i to je sve viši nivo. Međutim, Šibenik je Šibenik. Ostavio sam dobar utisak u Šibeniku, tri godine sam bio sportista grada. Igrali smo dobro. Treću moju godinu mislim da se prodala cijela ekipa", govori Zec, a kakav odnos ima prema nekadašnjem hrvatskom prvoligašu najbolje govori i to da je prije potpisa za Genclerbirligi imao mnogo bolje financijske ponude koje nije htio prihvatiti s obzirom da bi u tom slučaju klub sa Šubićevca ostao bez obeštećenja.                                                                   

"Istina je, imao sam ponuda tada da tako kažem prevarim klub, mogao sam iskoristiti neke stvari u ugovoru, ali nisam htio. Želio sam da i oni zarade, jer su to zaslužili. U tom klubu sam stekao ime i nisam mogao na ružan način zatvoriti vrata".

Na ljeto 2010. godine odlučio je napustiti Šibenik i okrenuti novu stranicu u svom životu. Poziv Genclerbirligija nije mogao odbiti.

"Genclebirligi mi je dao sve u životu. Zahvalan sam im mnogo. Klub je prošle godine ispao u drugu ligu, sve se to dešava nakon što je umro dugogodišni predsjednik. To je klub koji se spominje na FIFA-i i UEFA-i kao klub-primjer koji nikada nije imao nijedan spor sa nekim igračem. Sve što se dogovori, to se i ispoštuje. Rijetkost je to za Tursku".

U deset navrata nosio je i dres reprezentacije. Postigao je i jedan pogodak, ali priznaje da se nadao odlasku sa Zmajevima na SP u Brazil.

"Ostaje naravno žal što nisam otišao u Brazil. Bio sam na širem spisku, puno bi mi značilo da se to desilo. Ipak, ne mogu biti nezadovoljan, čak naprotiv. San svakog nogometaša je zaigrati za svoju reprezentaciju, ja sam to učinio više puta i sretan sam zbog toga".

Nakon Genclera pomalo neočekivano odlučio se za Azerbejdžan. Sa Gabalom je pokušao ugroziti Qarabag, no to njemu i njegovim saigračima nije pošlo za rukom.

"Azerbejdžanska liga nije na nekom visokom nivou, ali Qabala i Qabaraq su tu posebna priča. Sada je Gabala u padu, ne mogu da stignu Qarabag koji je stvarno dominatan. Ponavljam, liga nije nešto naročito kvalitetna, ali nije ni loša. Qarabag ima taj neki sistem koji im donosi titule, pa i Gabala odustaje od te neke borbe".

Ponovo se zatim odlučio za Tursku. I to Karabukspor, te Gazisehir. Priznaje da je odlazak u Gazisehir bio njegova pogreška u karijeri.

"Najveća greška u karijeri mi je bila taj odlazak u drugu ligu Turske. Nisu me ispoštovali, a došao sam kao najveće ime. Nema veze, to je sada prošlost, ali mislim da igrač iz Super lige ne treba da ide u drugu ligu, dok god može igrati u tom rangu. Raskinuo sam zatim ugovor, imao nekih opcija, te sam tri-četiri mjeseca bio slobodan".

Mjesecima se već povezivao sa Željezničar, ali dogovor je pao prije par dana.

"Dolaskom u Želju ispunio sam svoj san. Sve u životu ima svoje zašto. Nakon što je propao moj prvi dolazak u Želju, evo desio se sada. Nadam se da ću pomoći. Drago mi je što ću igrati sa bratom Asimom, to nismo mogli ni sanjati. Vjerujem da ćemo na kraju sezone imati razloga za zadovoljstvo".

U redovima tima sa Grbavice vjeruju da će Zecovo iskustvo mnogo pomoći mladim nogometašima.

"Iskreno se nadam tome. Stojim na raspolaganju svakom mladom nogometašu, kako na terenu, tako i van njega u bilo koje doba. Vrlo dobro znam kako je meni bilo kada sam bio mlad i koliko mi je značila pomoć iskusnijih kolega. To se ne može platiti novcem".

Priznaje da je u Željezničar nije stigao radi novca. Imao je kaže i mnogo boljih ponuda.

"Imao sam mnogo bolje uslove ponuđene da idem u inostranstvo. Nisam htio u Kazahstan, Iran..., želio sam doći ovdje i pomoći Želji. Svi u klubu znaju šta smo se dogovorili i koliko. Novac nije imao nikakvu ulogu prilikom naših razgovora. Najbitnije da klub ostvari svoje ciljeve, te da svi budemo zadovoljni i sretni na kraju sezone".

Prošao je mnogo trenera, a o Amaru Osimu ima samo riječi hvale.

"Amar je zaista veliki gospodin. Pokazao je to i ranije u Premijer ligi. Stvarno je veliki trener, vidi se to na svakom treningu, odnosno onome što traži od igrača. Nadam se da će i on pomoći mladim nogometašima, te svima nama, a da ćemo mi to znati da uzvratimo dobrim igrama i pobjedama".

I ranije nije krio da je simpatizer Željezničara. San mu je zaigrati pred punom Grbavicom, te se nada da će navijači od prvog kola nastavka sezone podržati njega i njegove saigrače.

"Željo je veliki klub, suvišno je šta govoriti na tu temu. Ima armiju navijača koji vole klub i znam šta se dešavalo u proteklom periodu. A porazi se svakom dese, pa pogledajte jedan Fenerbahče se bori za opstanak. Pet igrača tog kluba vrijedi 30 miliona eura... To se dakle može desiti svakom klubu. Sada su se kod nas napravile drastične promjene, došli su u klub neki novi ljudi, vratio se i Amar i sve je sada na nama. Pred nama je još mjesec dana priprema i vjerujem da ćemo se dobro spremiti, te pokazati na terenu da svi koji igramo za ovaj klub to i zaslužujemo. Publiku možemo vratiti samo dobrim igrama".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

O Erminu Zecu van terena malo ko zna. Kao mlad je otišao iz Bugojna, osam godina je živio u Turskoj, a sada je kaže porodični čovjek.

"Baš tako, porodični čovjek. Sa suprugom imam sina Ardu. Osam godina smo proveli u Turskoj, to je moja druga domovina pa smo se tako i odlučili za to ime", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba novi član FK Željezničar Ermin Zec.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

*p!p!t@*
Kaže nisam ni u (najgorem)snu sanjao da ću igrati u istom klubu sa bratom. Smije se, hrokće.
8 1
burazengija
Mogao je on sigurno negdje drugo ici, ali ne mora se srati po igracu koji je nesto postigao u karijeri. Samim odlaskom iz ove lige zemlje,igrati u Turskoj nije mala stvar,ali mora se malo posrati po covjeku red je ipak tradicija balkanska.
2 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi