Dobit ćemo novog prvaka Evrope: Švicarska izbacila Italiju!

Prvi meč osmine finala EURO 2024

Dobit ćemo novog prvaka Evrope: Švicarska izbacila Italiju!

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Italije u Berlinu je 2006. godine osvojila Svjetsko prvenstvo, a sada je u ovom gradu ispala s Evropskog prvenstva. U prvoj utakmici osmine finala Švicarska je bila bolja od Italije s 2:0, te ćemo tako dobiti novog prvaka Evrope.

Švicarska je bila bolja tokom cijele utakmice, a prvu veću šansu i to pred golom Italije vidjeli smo u 24. minuti.

Gianluigi Donnarumma je spasio gol Italije, nakon što je iz jako dobre pozicije šutirao Breel Embolo.

Igrala se 37. minuta kada je Švicarska povela, a strijelac je bio Remo Freuler.

Dodao mu je Vargas loptu, on je imao dosta vremena da se namjesti, šutirao je u dobro postavljenog Donnarummu koji nije baš najbolje reagovao i to je bilo 1:0.

U prvoj minuti nadoknade Gianluigi Donnarumma ponovo spašava gol Italije i to nakon što je iz slobodnog udarca zaprijetio Fabian Rieder.

Oglasi

Nakon asistencije Ruben Vargas postiže i gol. Na samom otvaranju drugog dijela Arbischer mu je dodao loptu, a ovaj pogađa za 2:0.

Italija se u igru mogla vratiti u 75. minuti, ali Scamacca pogađa samo stativu i kasnije više nije bilo većih uzbuđenja.

Tražili su Italijani i penal u 88. minuti, ali govora o tome nije bilo i Švicarska je mirno privela utakmicu kraju.

Zanimljivo je bilo da je Marciniak utakmicu produžio samo dvije minute i već tada je bilo jasno da se čudo neće dogoditi i da Švicarska ide dalje. 

Tako je Švicarska prva reprezentacija koja se plasirala u četvrtfinale, a 6. jula će igrati u Dusseldorfu protiv boljeg iz duela Engleske i Slovačke.

Oglasi

Na papiru Italija jeste bila blagi favorit, no ovakva utakmica i rezultat nisu nikakvo iznenađenje ako uzmemo u obzir kako se Italija provukla i kroz grupu, a kako je Švicarska dobro igrala u A grupi i do posljednjih minuta u džepu imala i prvo mjesto.

Podsjetimo, kasnije večeras, od 21:00, pratiti ćemo još jednu utakmicu osmine finala, a sastaju se domaćin Njemačka i Danska.

EURO 2024, osmina finala:

Švicarska - Italija 2:0

Švicarska (3-4-3): Sommer; Rodriguez, Akanji, Schar; Rieder, Xhaka, Freuler, Aebischer; Ndoye, Embolo, Vargas.

Italija (4-3-3): Donnaruma; Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian; Barella, Fagioli, Cristante; Chiesa, El Shaaraqy, Scamacca.

Top Komentari

BoSniaN_BuLL
Ma kakva italija, po meni jedni od najlosiji reprezentacija ovog EPa! Mi bi ih cak dobili da nismo ima li previse respekta i kada bi vjerovali u sebe ali mi u zadnje vrijeme samo mislimo uvijek da smo slabiji, pa se onda tako i igra!
2 0
user1712506937
Italija je zalutala na Euro
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi