Njemačka spremna za veliki sigurnosni izazov na Evropskom prvenstvu

Sigurnosne snage će biti zadužene za zaštitu oko 2,7 miliona navijača

Njemačka spremna za veliki sigurnosni izazov na Evropskom prvenstvu

Endin Čaušević, foto: EPA

S nestrpljenjem se očekuje početak Evropskog prvenstva koje se ovog ljeta igra u Njemačkoj, a u toj zemlji organizatori rade punom parom kako bi sve prošlo u najboljem mogućem svjetlu. Posebna pažnja je na sigurnosnim mjerama koje se testiraju već neko vrijeme, te je Njemačka spremna za izazov koji je očekuje na ljeto.

Sigurnosne snage će biti zadužene za zaštitu oko 2,7 miliona navijača, 24 bazna kampa raspoređenih širom zemlje i 10 stadiona na kojima će se odigrati 51 utakmica Evropskog prvenstva u periodu od 14. juna do - 14. jula ove godine.

Obezbjeđenje sigurnosti navijača i igrača biti će ogroman zadatak za Njemačku koja je domaćin Eura 2024 ovog ljeta, a imajući u vidu napetosti izazvane velikim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Njemačka je pozvala oko 300 stručnjaka za sigurnost svih nacija koje igraju na turniru da učestvuju u projektu nadgledanja u Međunarodnom centru za policijsku saradnju (IPCC) u njemačkom gradu Neussu. Zajedno sa zvaničnicima iz Njemačke, Europola i UEFA-e, oni će naizmjenično pratiti situaciju na terenu, okupljajući se tokom turnira u ogromnoj konferencijskoj sali od 500 kvadratnih metara opremljenoj sa 129 kompjutera i ekranima od 40 kvadratnih metara.

Nema odmora za policiju

"Svaka zemlja poznaje svoje izazivače problema bolje od bilo koje druge, a strani stručnjaci prisutni u Neusu moći će ih brže identificirati", izjavio je Oliver Strudthoff, direktor IPCC-a. „Veličina delegacija zavisiće od broja navijača i njihove potencijalne opasnosti. Engleska će, na primjer, imati mnogo više predstavnika od Švicarske”, rekao je.

Njemačka će također uvesti sigurnosne kontrole na svih svojih devet granica.

Oglasi

"U vozovima i na stanicama, savezna policija će vidljivo pojačati svoje prisustvo", rekao je portparol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova. Isto važi i za aerodrome.

   Njemačka policija odradila vježbe za sve nepredviđene situacije koje bi se mogle desiti unutar i ispred stadiona. Foto: EPA

Francuska žandarmerija će podržati njemačku policiju tako što će učestvovati u zajedničkim željezničkim patrolama na rutama za i iz Francuske i na utakmicama u kojima će učestvovati francuski tim.

Britanska vlada je saopštila da će za više od 1.600 navijača Engleske i Velsa, kojima je zabranjen pristup stadionu zbog prethodnog nasilničkog ponašanja, biti zabranjeno da putuju u Njemačku tokom turnira.

Osim standardnih mjera, njemačka ministrica unutrašnjih poslova, Nancy Faeser, rekla je da će ukrajinska reprezentacija biti podvrgnuta pojačanoj sigurnosti. Između 800 i 1.300 policajaca bit će raspoređeno oko stadiona na svakoj utakmici u zavisnosti od timovima koji igraju. Kako bi se spriječilo da bilo ko uđe na utakmicu s oružjem ili eksplozivom, oko svakog stadiona će biti postavljena tri sigurnosne kontrole.

Automobili će biti pregledani na prvoj barijeri, dok će navijačima biti pretreseni torbe na drugoj, prije nego što skeniraju karte na trećoj. Navijačke zone će također predstavljati sigurnosni izazov, a posebno ona najveća kod berlinske Brandenburške kapije koja će ugostiti desetine hiljada posjetitelja za svaku utakmicu.

   Fan zona u Berlinu uskoro će biti spremna i očekuje se da će biti glavna atrakcija za navijače koji posjete glavni grad Njemačke tokom Evropskog prvenstva. Foto: EPA

Ove mete su ranjivije jer je "počiniocima lakše da se infiltriraju i poduzmu akciju", rekao je Johannes Saal, stručnjak za sigurnost sa Univerziteta u Lucernu.

Njemačka vojska će također nadzirati nebo iz Nacionalnog centra za vazdušnu sigurnost, koji se nalazi nekih 70 kilometara od IPCC-a. Upotreba dronova će biti pomno praćena sa zonama zabrane letova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi