Novi skandal na EURO 2024! Rumuni "preletjeli": Igramo protiv Sudana u četvrtfinalu

Nizozemci aludiraju na rasizam

Novi skandal na EURO 2024! Rumuni "preletjeli": Igramo protiv Sudana u četvrtfinalu

Eldar Ganibegović

Za dva dana počinje nokaut faza Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a uoči jedne utakmice stvaraju se zaista nepotrebne tenzije između dvije selekcije.

Jučer je utakmicama u E i F grupi završena grupna faza Evropskog prvenstva u Njemačkoj i dobili smo sve parove osmine finala.

Između ostalih, za mjesto među osam najboljih selekcija Evrope u direktnom ruelu boriti će se reprezentacije Rumunije i Nizozemske.

Poznato je da reprezentacije zemalja koje su bile kolonijalne sile imaju dosta igrača porijekla s afričkog kontinenta, pa tako i protivnici Rumunije.

No, jedan poznati rumunski medij objavio je najavu utakmice u kojoj, barem su to tako Nizozemci shvatili, koriste jezik rasizma.

"Protivnik Rumunije u osmom je Sudan... Uh, mislim na Nizozemsku", stoji na Twitter profilu Daily Romania.

Oglasi

Nizozemski sajt "Feyenoord Pings" vidio je poruku i odmah se oglasio: 

"Vrlo poznati kanal iz Rumunije, pod nazivom Daily Romania, na Twitteru se oglasio porukom koja se ne može zanemariti, nakon što je postalo jasno da će Nizozemska biti protivnik u osmini finala.

Reprezentacija Nizozemske ima mnogo igrača drugog porijekla, uključujući bivšeg  igrača Feyenoorda Wijnalduma i Geertruide. Kanal je napisao 'Protivnik Rumunije u osmini finala je Sudan... Oh, mislio sam na Holandiju'.

Probuđena zajednica (za borbu protiv diskriminacije, op. a.) još nije odgovorila, ali se od nje očekuje da to učini, tako da se ovako nešto ne može propustiti", napisali su u članku pod naslovom "Rumunska štampa stigla je s rasističkom porukom: 'Mi igramo sa Sudanom!".

Oglasi

Kontroverzan meč Slovačke i Rumunije

Podsjetimo, Rumunija i Slovačka su u posljednjem kolu grupe igrali međusobni meč i objema selekcijama odgovarao je remi za prolaz dalje.

Remi se i dogodio, bilo je 1:1, a pošto su Belgija i Ukrajine također remizirali, Rumunija je kao prvoplasirana otišla dalje.

Protivnik joj je trećeplasirani tim grupe D, ekipa Nizozemske, koja je ipak na papiru favorit pred ovu utakmicu.

Utakmica Rumunije i Nizozemske na programu je 2. jula na Allianz Areni u Minhenu.

Bolji iz ovog duela u četvrtfinalu će se sastati s boljim iz duela Austrije i Turske. 

Top Komentari

zajid08
Daily Romania je nacionalisticki, desnjacki medij, tako da nije iznenadjujuce...
0 0
velaMo
Ha ha ha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi