Turska odustala od kandidature, sada je poznato gdje će se igrati Euro 2028.

Ubrzo i zvanilna odluka

Turska odustala od kandidature, sada je poznato gdje će se igrati Euro 2028.

Edmir Škorić

Evropsko fudbalsko prvenstvo 2028. godine odigrat će se u Velikoj Britaniji i Irskoj, a sada se samo čeka i zvanična potvrda UEFA-e.

Kako je Turska i zvanično povukla svoju kandidaturu uz poruku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) da turnir mogu organizovati samo uz podršku još jedne zemlje, u ovom slučaju Italije, postalo je jasno da su jedini perostali kandidati Velika Britanija i Irska.

Englezi već slave to što će organizovati ponovo veliko takmičenje, a UEFA bi 10. oktobra trebala da donese konačnu odluku, odnosno samo da potvrdi domaćina.

Engleska je dijelom bila domaćin Eura 2020., pa je na stadionu Wembleyj u Londonu odigrano finale između domaće selekcije i Italije.

EP 2020. odigrano je 2021. godine zbog koronavirusa, a učestvovalo je 11 godina u nekoliko zemalja.

Turnir je bio dobro prihvaćen od strane navijača i komentatora, sa najviše golova po utakmici na Evropskom prvenstvu od uvođenja grupne faze i samo dvije utakmice bez golova. Pohvaljen je i stil suđenja, uz konzervativnu upotrebu VAR-a i brze odluke na terenu.

U aprilu je već potvrđeno 10 terena na kojima će se igrati Evropsko prvenstvo.

Britanci su prijavili sljedeće stadione: St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), Everton stadium (Liverpool), Wembley (London), Tottenham Hotspur (London), Principality stadium (Cardiff), Hampden Park (Glasgow), Casement Park (Belfast) i Aviva Dublin (Dublin).

Na jednom od njih, Villa Parku, u četvrtak će zaigrati i fudbaleri Zrinjskog kojeg očekuje gostovanje Aston Villi u 2. kolu grupne faze Konferencijske lige.

Bh. pravk je u 1. kolu senzacionalno u Mostaru pobijedio AZ Alkmaar s 4:3 iako je gubio 3:0 na poluvremenu, dok su Englezi u Varšavi sa 3:2 poraženi od Legije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti