UEFA na mukama: Mogao bi se otežati posao i Bosni i Hercegovini kada su u pitanju kvalifikacije
FOTO: T. Hebib

EURO 2028 će biti zanimljiv

UEFA na mukama: Mogao bi se otežati posao i Bosni i Hercegovini kada su u pitanju kvalifikacije

Haris Zilić

Ostalo je manje od godinu dana do početka EURO-a 2024. godine kojem će domaćin biti Njemačka, a već se priprema teren i za EURO 2028. godine koji bi mogao biti itekako zanimljiv. Čeka se zvaničan signal iz UEFA-e, ali već je poznato da će domaćini EURO-a 2028- godine biti Velika Birtanija i Republika Irska.

Međutim, nove informacije govore da bi to moglo stvoriti probleme u kvalifikacijama i Ligi nacija.

Prema pravilu domaćini EURO-a ne igraju kvalifikacije, a u ovom slučaju čak pet zemalja ne bi igrale kvalifikacije, to su domaćin Irska i četiri države koje su u porodici Ujedinjenog Kraljevstva, a to su Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska.

Dakle, kroz kvalifikacije i Ligu nacija bi na EURO išlo 19 selekcija i sada je to UEFA-i stvorilo dosta problema.

Pet domaćina bi bilo sigurno, a 50 reprezentacija bi se borilo kroz kvalifikacije i Ligu nacija za preostalih 19 mjesta.

Oglasi

Ako na snazi budu sankcije za Rusiju i Bjelorusiju to znači da će u borbu 48 reprezentacija među njima naravno i Bosna i Hercegovina.

Bilo bi devet kvalifikacionih grupa. Pet grupa bi imalo šest selekcija, dok bi četiri grupe imale pet selekcija i dvije prvoplasirane reprezentacije bi išle direktno na EURO. Ako ne bude Rusije i Bjelorusije onda bi šest grupa sa pet selekcija i tri grupe sa šest selekcija.

To znači da bi na EURO 2028. godine išlo 18 reprezentacija kroz kvalifikacije, a jedna selekcija bi išla kroz baraž Lige nacija koji bi bio veoma dug. U planu je da se igra Final Four svih liga, a onda prvaci liga igraju baraž za 19. mejsto na EURO-u.

UEFA je ustrahu da bi ovakav sistem Lige nacija totalno ugušio ovo takmičenje koje se pokazalo vrlo dobro u svojim prvim izdanjima.

Ovo bi i Bosni i Hercegovini možda smanjilo šanse jer bi onda morali biti među dvije selekcije u grupi, ovako smo posljednje šanse tražili kroz baraž Lige nacija, što će vjerovatno biti slučaj i ove godine. Liga nacija je davala četiri mjesta kroz baraž, a za EURO 2028. godine to bi moglo biti samo jedno mjesto.

UEFA je dala još jedan zanimljiv prijedlog, a to je da Irska bude direktno kao domaćin, a da Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska igraju turnir i pobjednik tog turnir da bude drugi učesnik, dakle da dva domaćina idu direktno na EURO 2028. godine, a 22 tima kroz kvalifikacije i Ligu nacija.

Naravno, ova druga opcija se neće dopasti Velsu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj, tako da će UEFA biti na dobrim mukama šta i kako uraditi za kvalifikacije i šta uraditi sa Ligom nacija.

Uskoro moraju i o tome razmišljati već nakon EURO-a u Njemačkoj naredne godine.

Top Komentari

Labile
Ziliću sine, mi se ne bi plasirali da ide svih 50 selekcija
1 0
EKD
Netreba nama UEFA da nam oteza mi to uradimo sami sebi i bez njih
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti