O čemu li je UEFA razmišljala: Švicarska imala put oko Evrope, Englezi odmarali kući
FOTO: EPA

EURO doživljava ozbiljne kritike

O čemu li je UEFA razmišljala: Švicarska imala put oko Evrope, Englezi odmarali kući

Haris Zilić

Sistem EURO-a koji se igra u 12 gradova diljem Evrope naišao je na mnoge kritike reprezentacija učesnica.

Najviše se selekcije žale na daleka putovanja, a zavisno od rasporeda neke reprezentacije su putovale s kraja na kraj Evrope.

U osmini finala gledamo 16 najboljih reprezentacija, a objavljeni su i interesantni statistički podaci koliko je koja reprezentacija proputovala na ovogodišnjem EURO-a.

Najviše su stradali Švicarci. Naime, Švicarci su iz svoje baze putovali u Bakuu gdje su igrali sa Velsom, zatim iz Bakua u Rim na megdan Italiji, pa su se iz Rima vratili u Baku i igrali protiv Turske. Nakon Baku putovanje su nastavili do Bukurešta gdje ih očekuje duel osmine finala protiv Francuske i na ovom EURO-u Švicarci su vjerovali ili ne prešli ukupno 7.245 kilometara.

Na drugom mjestu je Švedska sa 6.644 kilometra. Šveđani su prvo stigli u Sevillu, pa u St. Petersburg, a sada sele u osmini finala u Glasgow.

Hrvatska je primjera radi putovala ukupno 1.828 kilometaar, što je među najmanjim putovanjima, obzirom da su grupnu fazu igrali u Londonu i Glasgowu koji su blizu, pa su Hrvati po tom pitanju imali i sreće. U osmini finala će duel protiv Španije igrati u Kopenhagenu.

Englezi nisu ništa putovali jer su sve utakmice igrali u Londonu, gdje će igrati i osminu finala protiv Njemačke.

Pogledajte koje su udaljenosti prešle reprezentacije učesnice nokaut faze EURO-a.

Švicarska - 7,245
Švedska - 6,644
󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿Vels- 5,382
Češka - 4,995
Belgija - 4,824
Ukrajina - 3,757
Portugal - 3,696
Austria - 3,495
Hrvatska - 1,828
Španija - 1,530
France - 1,173
Nizozemska - 1,111
Italija - 898
Njemačka - 572
Danska - 395
󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Engleska - 0

Top Komentari

kiki
Španija sve 3 utakmice igala u Sevilji i proputovala 1 530 km???
4 0
Adnanos
Najgluplji sistem ikada. A ovo je moglo i predpostavit.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi