Klub koji je imao 15 filmskih godina diže se iz pepela

Jedno vrijeme trener je bio i naš Safet Sušić

Klub koji je imao 15 filmskih godina diže se iz pepela

Haris Zilić
Teme:

Mnogi klubovi padaju u zaborav zbog određenih kriza, dok neki jednostavno nestanu sa mape. Ima i onih koji su ispričali nevjerovatne priče, a u narednim redovima posvetit ćemo pažnju klubu kojeg je jedan period trenirao i bivši seelektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić. Klub koji se lagano diže iz pepela, ali pitanje je može li ponovo da dođe do visina na kakvim je bio prije decenije?

Osnovani su 2007. godine, a nakon toga iznenadili su kompletnu fudbalsku Evropu.

Za samo pet godina stigli su do društva najboljih. Riječ je o francuskom klubu Evianu koji je 2011. godine osvojio Ligue 2 i izborio plasman u francusku elitu.

Evian je bio pravi hit u Francuskoj, čak su 2013. godine igrali finale Kupa. Imali su nekoliko odličnih utakmica protiv velikana, a od jula 2015. godine do januara 2016. godine na klupi Eviana bio je i naš Safet Sušić.

Ekipa je danas ponovo na dnu, ali čini se da se lagano budi.

Period od 2018. do 2020. godine bio je najteži, morali su finansijsku strukturu da poprave da se klub što prije stabilizuje i to je bio period kada je klub ponovo došao do do petog ranga takmičenja.

Oglasi

Prošle sezone su osvojili peti rang i plasirali se u National 2 ligu inače četvrti rang takmičenja u Francuskoj.

U Evianu su svjesni da će ovaj put ipak biti dosta teže da se izdignu do visina kao prije deceniju, a u klubu ne bi imali ništa protiv da dođu do Ligue 2 i postanu stabilan drugoligaš, nakn čega bi bilo puno lakše finasijski, ali i planski.

Slobodno možemo reći da je posljednjih 15 godina ovaj klub imao prave filmske scene. Od osnivanja do društva najboljih, finala Kupa, pa krize, te ponovnog ispadanja u peti rang takmičenja.

Evian igra utakmice na stadionu Joseph-Moynat kapaciteta 3.600 sjedećih mjesta.

Izgubili su se sa mape francuskog klupskog fudbala, ali titulom u petom rangu prošle sezone odnosno National 3 ligi, poslali su znakove buđenja i vidjet ćemo kako će to sad izgledati i kojim putem će da ide.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti