Vlasniku kluba dosadio fudbal, pa se ugasio prvak iz 2016. godine: Poraz 0:19 za kraj patnje

Astra više ne postoji

Vlasniku kluba dosadio fudbal, pa se ugasio prvak iz 2016. godine: Poraz 0:19 za kraj patnje

E. Škorić

Rumunski prvak iz 2016. godine više ne postoji i to je postalo i službeno.

Prije šest godina bili su ponos nacije i igrali Evropu, a sada poraz 19:0 i službeni kraj

Čelnici kluba podnijeli su zahtjev za njegovo raspuštanje i povlačenje iz utakmica treće lige, te je shodno tome bivši rumunski prvak ugašen i više ne postoji.

"S obzirom na to da je FIFA uvela zabranu registracije igrača, našli smo se u trenutku kada ne možemo kompletirati tim za ostatak sezone. Ovo je slijepa situacija, iako nikome ne dugujemo novac", pisalo je u pismu Astre koje je usmjereno na adresu Fudbalskog saveza Rumunije, u kojem još piše:

"U uslovima u kojima smo se našli, bili smo prisiljeni da podnesemo zahtjev za povlačenje ekipe iz trećeligaških utakmica. Nismo i nećemo moći da kompletiramo naš tim koji bi mogao da igra utakmice".

Oglasi

To ujedno znači da rumunski prvak iz 2016. i klub koji je nekoliko mjeseci kasnije igrao u 1/16 finala Evropske lige prestaje postojati. Sve zbog katastrofalne financijske situacije koja ga je dovela do potpunog kolapsa i sramote.

"Problemi Astre Giurgiu počeli su nedugo nakon njenih najvećih uspjeha u evropskim takmičenjima. Vlasniku kluba Ioanu Niculaeu dosadio je fudbal i prestao je da plaća igrače. Problemi kluba rasli su zajedno s dugovima, ali sve najgore tek dolazi", napisao je rumunski novinar Emanuel Rosu.

Niculaeovo ponašanje uzrokovano je optužbama za pranje novca, zbog čega je vlasnik Astre lani u februaru osuđen na pet godina zatvora. To je samo dodatno zakomplikovako situaciju klubu koji je tokom takmičarske pauze uzrokovane koronavirusom pretrpio ogroman financijski gubitak.

"Niculaeova situacija imala je veliki utjecaj na Astru. Svi njeni problemi proizlaze iz nevolja u koje je upao njen vlasnik", poručuje Rosu.

Oglasi

Sve teža financijska situacija kluba snažno je utjecala na sportske nastupe. U sezoni 2020/21 Astra je nakon 12 godina ispala u drugu ligu. U prijašnjim utakmicama, nakon oduzimanja čak 20 poena, bilo je sve gore i gore.

Astrini rezultati u trećoj ligi bili su strašni. Ekipa je izgubila sve utakmice, a nakon osam kola imala je omjer golova 0:78. Astra je 25. septembra izgubila 0:19 od Arsenal Tunarija, što joj je naravno najveći poraz u historiji i njime je naprosto okončana ova golgota nekadašnjeg šampiona.

Bilo je čak slučajeva ove sezone u kojima je Astra prije vremena napuštala utakmice. Prošlog vikenda utakmica Astre s AS FC Pucioas prekinuta je odmah nakon početka drugog poluvremena.

Sve zbog toga što je bivši prvak na terenu imao samo šest igrača. Četvorica glavnih igrača prijavila su jake bolove u trbuhu tokom jednog prekida, a netom nakon početka drugog poluvremena još se jedan igrač "povrijedio".

Niko ne zna šta donosi sutra, ali Astra više ne postoji i može da "oživi", ali samo pod nekim drugim imenom i u nekom drugom ruhu. Ona koja je bila prvak 2016. godine je ugašena.

Top Komentari

user1627322078
Vako ce divovi aBd
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi