Padaju trenerske glave: Samo dvojica za "preživjela" dosadašnji dio sezone

Mostarski klubovi vjeruju trenerima

Padaju trenerske glave: Samo dvojica za "preživjela" dosadašnji dio sezone · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Dest klubova je u dosadašnjem dijelu sezone mijenjalo trenere. Posljednji od njih je Tuzla City koji se danas službeno razišao sa Husrefom Musemićem. 

Devet osvojenih bodova od mogućih 18 u nastavku prvenstva, te najvjerovatnije ispadanje u polufinalu Kupa (poraz od Veleža 4:0 u prvom susretu) koštali su Husrefa Musemića posla u Tutla Cityju. Naime, trenutno drugoplasirana ekipa prvenstva dan nakon domaćeg remija sa Radnikom iz Bijeljine objavila je da je došlo do raskida saradnje sa iskusnim stručnjakom.

"Sječa" premijerligaških trenera je tako nastavljena, a nakon 25. odigranih kola samo su dva kluba sa istim trenerima koji su započeli pripreme za aktuelnu sezonu. Zanimljivo - oba su iz mostara, Zrinjski i Velež. Prvi će osvojititi titulu, a drugi će vjerovatno igrati u finalu Kupa i imat će priliku da osvoji trofej.

Najviše trenera u ovoj sezoni imao je aktuelni bosanskohercegovački prvak Borac iz Banja Luke. Sezonu na klupi Borca je počeo mladi Marko Maksimović koji je u prošloj neočekivano donio titulu prvaka klubu iz grada na Vrbasu. Nakon dva kola, odnosno nakon remija u Sarajevu sa Željezničarem i remija u Banjoj Luci sa Leotarom došlo je do promjene na klupi.

Maksimovića je naslijedio srbijanski stručnjak Zoran Milinković, ali samo nekoliko kola kasnije umjesto Milinkovića trenersku poziciju preuzima Nemanja Miljanović. I iako se do prije nekoliko dana činilo da će Miljanović završiti sezonu kao trener Borca, došlo je do nove promjene nakon remija u 24. kolu u Prijedoru (1:1). Miljanović i Borac su se razišli, a klupu je preuzeo hrvatski stručnjak Tomislav Ivković:

Iskusnsi hrvatski stručnjak Nikica Milenković poveo je s klupe Rudar iz Prijedora u premijerligašku sezonu. No, iako je imao sasvim solidne rezultate, nakon 12. kola odlučio je otići s klupe, a naslijedio ga je Marko Tešić. On se na klupi Rudara zadržao do 21. kola kada je Rudar u Prijedoru poražen od Leotara (2:1). Podnio je nakon toga ostavku, a kao privremeno rješenje za trenera je imenovan Srđan Marjanović.

Oglasi

Tri trenera u dosadašnjem dijelu sezone predvodila su i još jednog novog premijerligaša. Radi se o Posušju. S klupe je Posušje u sezonu poveo Denis Ćorić, no nakon poraza u 8. kolu od Rudara u Prijedoru (3:0) došlo je do promjene. Ćorića je naslijedio hrvatski stručnjak Stipe Balajić kojem je "glave došao" ubjedljiv poraz od Sarajeva u 23. kolu (6:0). Umjesto njega na klupu je stigao Toni Karačić, koji je pak sezonu počeo kao trener Širokog Brijega. No, na klupi Širokog Brijega zadržao se samo tri kola da bi ga zamijenio mladi Jure Ivanković koji je još uvijek trener Širokobriježana.

Branislav Krunić poveo je s klupe Leotar u nova premijerligaška iskustva. Međutim, nakon prvog dijela sezone čelni ljudi Leotara su se odlučili zahvaliti na saradnji Kruniću, a na mjesto šefa struke postavili su Miodraga Bodirogu, koji je od 18 mogućih u drugom dijelu sezone osvojio pet bodova.

Na zimskoj pauzi šefa stručnog štaba promijenilo je i Sarajevo. Bordo tim je raskinuo saradnju sa hrvatskim stručnjakom Goranom Sablićem, a za novog šefa imenovao je trenera iz Sjeverne Makedonije Aleksandra Vasoskog. I najveći rival Sarajeva, Željezničar, mijenjao je šefa struke na zimskoj pauzi. Umjesto hrvatskog stručnjaka Tomislava Ivkovića na užarenu trenersku klupu sjeo je nekadašnji fudbaler i trener tima s Grbavice, Edis Mulalič.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Radnik iz Bijeljine je u novu sezonu poveo Vlado Jagodić, no nakon 14 odigranih kola došlo je do raskida saradnje, a čelnici kluba su povjerenje ukazali nekadašnjem igraču Radnika Veliboru Đuriću. Slobodu je sve do 23. kola Premijer lige s klupe vodio Mladen Žižović, ali nakon serije loših rezultata i poraza u Širokom Brijegu čelnici kluba su se odlučili za promjenu. Umjesto Žižovića za novog šefa struke imenovali su mladog Amira Spahića.

Dakle, kao i u prošlosti, čelnici premijerligaških klubova uglavnom nakon prve lošije serije rezultata svoj "bijes" iskaljuju na trenerima. Opravdano ili ne?

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

yugopo
Najlakse im trenera zamijeniti,a najvise je do igraca. Ovi mladi SE toliko umislili da su igracine cim odigraju dvije dobre utakmice.
10 0
Zaccheroni
Feđa Dudic !!!!! MUSVDG
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti