Fener i Trabzon ipak u Ligi prvaka

Fener i Trabzon ipak u Ligi prvaka

Adnan Beganović

Turski prvak i doprvak Fenerbahče i Trabzonspor odahnuli su nakon vijesti iz Nyona u kojoj se UEFA ne protivi sudjelovanju turskih klubova u ovogodišnjoj Ligi prvaka unatoč činjenici da su čelnici tih klubova optuženi za namještanje utakmica.

UEFA je navela da se radi o "složenom slučaju", ali da prema trenutačnim saznanjima nema evidentnog kršenja pravila i statuta UEFE koje bi spriječilo Fenerbahče i Trabzonspor da se takmiče u Ligi prvaka.

Iz UEFE su saopštilči da klubovima slijedi kazna ukoliko im se dokaže da su nastup izborili "manipulacijama ili namještanjem utakmica".

U opsežnoj istrazi glede afere namještanja utakmica privedeno je više od 50 osoba, među kojima su i predsjednik Fenerbahčea Aziz Yildrim i predsjednik Trabzonspora Sadri Sener.

Fenerbahče i Trabzonpor su cijelu prošlu sezonu vodili "mrtvu utrku" za prvaka, a klub iz Istanbula je postao prvak s istim brojem bodova kao Trabzonspor, ali s boljom razlikom pogodaka.

Fener, koji je i najpopularniji turski klub, u Ligu prvaka ide direktno, dok će Trabzonspor sudjelovati od 3. pretkola.

Turska policija nastavila je s privođenjima osumnjičenih za namještanja rezultata utakmica prve i druge fudbalske lige, međutim čelnici Turskog saveza smatraju kako nema razloga za odgodu prvenstva. .

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.