FIBA dozvolila igračima da nose pokrivala za glavu

Svjetska kuća košarke mijenja pravila

FIBA dozvolila igračima da nose pokrivala za glavu

D. Rakanović
Teme:

Odlukom Kongresa FIBA-e u Hong Kongu, svjetska kuća košarke promijenila je dio Pravila igre, pa će ubuduće biti dozvoljeno igračima i igračicama da na košarkaškim utakmicama nose pokrivala za glavu.

Novo pravilo stupa na snagu od 1. oktobra ove godine, što znači da će od tad svi košarkaši i košarkašice, pod određenim uslovima, moći da nose pokrivala za glavu, kao što su hidžab, turban i jarmulka.

“Novo pravilo dolazi kao rezultat činjenice da tradicionalno oblačenje u nekim zemljama, koje podrazumijeva prekrivanje glave ili dijelova tijela, do sada nije bilo kompatibilno s prethodnim pravilom FIBA-e o pokrivalima za glavu“, saopšteno je iz FIBA-e.

Zabrana nošenja pokrivala za glavu ili za dijelove tijela donesena je prije 20 godina zbog sigurnosnih razloga. 

Novo pravilo podrazumijeva i određene uslove pod kojima se pokrivala mogu koristiti. To je da moraju biti crna, bijela ili iste boje kao timski dresovi, da ne pokriva bilo koji dio lica u potpunosti ili djelimično i da nema elemenata za otvaranje ili zatvaranje oko lica ili vrata, da nije opasno za igrača koji ga nosi ili za druge igrače na parketu, da je iste boje za sve igrače u timu i da pokrivala nemaju nikakve istaknute dijelove na svojoj površini.

FIBA je proces revizije pravila vezanog za pokrivala za glavu i tijelo pokrenula 2014. godine, a inicijativu je pokrenula bh. košarkašica Indira Kaljo.

U periodu od dvije godine bilo je dozvoljeno testiranje u određenim nacionalnim takmičenjima. U januaru ove godine Centralni odbor je dobio izvještaj, nakon čega je odlučeno da se dozvoli promjena pravila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi