FIFA: Maknuti vjerske poruke iz fudbala

Politici i vjeri nije mjesto u sportu

FIFA: Maknuti vjerske poruke iz fudbala

Adnan Beganović
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila je učiniti sve što je u njenoj moći kako bi makla vjerske poruke sa fudbalskih terena.

Kao što je već svima poznato mnogi fudbaleri proslavljajući postignute golove često skidaju dresove kako bi se na majicama koje nose ispod, vidjele poruke vjerskog sadržaja, a u tome se posebno ističu Brazilci.

Na posljednjem takmičenju pod okriljem FIFA-e, Kupu konfederacija, brazilski reprezentativci su se nakon pobjede u finalu okupili na centru igrališta i zajednički molili.

FIFA je ovog puta odlučila poslati upozoravajuće pismo brazilskom fudbalskom savezu u kojem podsjeća na pravila ponašanja na utakmici, te je u istom navela da ubuduće neće trpjeti takve incidente.

Da li je ovaj put FIFA zaigrala na skliskom terenu i da li će je proglasiti kao antireligijsku organizaciju pokazat će vrijeme koje je ispred nas, no činjenica je da u Evropi već postoje savezi koji žele zabraniti fudbalerima da za vrijeme utakmice ističu vjerske simbole. Jedan od tih saveza je i onaj danski, a glavni operativac fudbalskog saveza Danske Stjerne Hensen je po pitanju ove tematike za inostrane medije rekao:

"Kao što smo zabranili političke poruke na utakmicama, tako bismo trebali zabraniti i vjerske. Takvim isticanjem se može napraviti puno problema onima koji nisu iste vjere".

Sve u svemu, FIFA je učinila prvi korak, za neke od nas isparavan, za druge ne, ali biće zanimljivo vidjeti da li će se recimo Kaka, koji je poznat po svojoj odanosti vjeri, prihvatiti zahtjev svjetske fudbalse federacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.