Na njemu se plesala Samba, a Srbija je imala tešku noć: Stadion iz Dohe seli u drugi grad
FOTO: EPA

Utakmica Brazila i Južne Koreje bila je historijska

Na njemu se plesala Samba, a Srbija je imala tešku noć: Stadion iz Dohe seli u drugi grad

Haris Zilić

Utakmica osmine finala Mundijala u Kataru između Brazila i Južne Koreje (4:1) bila je historijska na Svjetskim prvenstvima. Odigrana je na stadionu "974" u Dohi koji će nakon pomenute utakmice dobiti novi dom, tačnije seli iz Katara.

FIFA je ranije najavila da će ovaj specifičan stadion kapaciteta 44.000 sjedećih mjesta pokloniti jednoj od članica FIFA-e koja je u razvoju.

Favorit da dobije stadion je Kosovo, spominje se Gibraltar, ali i još neke manje zemlje koje su članice FIFA-e.

Vidjet ćemo u narednim danima koja će konačna odluka biti.

Inače stadion "974" je prvi montažni stadion u historiji Mundijala, a sagrađen je od kontenjera, tačnije 974 kontenjera po čemu je i dobio jedinstveno ime.

Na pomenutom stadionu pored duela osmine finala između Brazila i Južne Koreje odigrano je i šest duela grupne faze ovogodišnjeg Mundijala.

Oglasi

Prvi meč bio je duel Meksika i Poljske (0:0), zatim Portugal - Gana (3:2), Francuska - Danska (2:1), Brazil - Švicarska (1:0), Poljska - Argentina (0:2) i meč koji neće dobro pamtiti u Srbiji, duel Srbije i Švicarske koji je završen pobjedom Švicaraca od 2:3 i tako je Srbija otišla kući.

Stadion "974" je 2021. godine imao generalnu probu za Mundijal, kada je na njemu odigrano šest mečeva FIFA Arab Cupa, a na polufinalnom duelu između Tunisa i Egipta (1:0) bilo je 36.427 navijača na tribinama čime je stadion dobio i zvanično zeleno svjetlo.

U slučaju da stadion dobije Kosovo bio bi smješten u Prištini i naravno bio bi jedan od najmodernijih u regiji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na mjestu gdje je postavljen stadion u Dohi nakon sklanjanja istog tu će biti napravljen park i nekoliko stambenih objekata.

Tako će i ovaj jedinstveni stadion biti jedan od detalja koji ćemo zauvijek pamtiti kada je u pitanju Mundijal u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi