Objavljeni dokumenti zbog kojih južnoamerička reprezentacija ne bi trebala ići u Katar, FIFA šuti

Ekvadorci su varali?!

Objavljeni dokumenti zbog kojih južnoamerička reprezentacija ne bi trebala ići u Katar, FIFA šuti

Edmir Škorić

Zbog slučaja Bryona Castilla, Ekvador bi mogao ostati uskraćen za izboreni nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Castillo nije imao pravo nastupa za Ekvador u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a čak nije ni ekvadorske nacionalnosti jer je rođen u Kolumbiji, ali su Ekvadorci krivotvorili njegov rodni list.

Britanski Daily Mail došao je u posjed dokumenata koji ne idu u prilog Ekvadorcima i koji pokazuju da je nogometaš zaista rođen u Kolumbiji i da nema pravo nastupa za Ekvador.

Prije nekoliko mjeseci Čile je tražio od FIFA-e da izbaci Ekvador sa SP-a zbog krivotvorenog rodnog lista Byrona Castilla. Čileanci su tada tvrdili da 23-godišnji defanzivac nema ekvadorsko državljanstvo i da nema pravo nastupa u kvalifikacijama, gdje je sakupio čak osam nasutpa.

Čile je jasno želio preuzeti mjesto Ekvadora na Svjetskom prvenstvu. FIFA je istražila i zaključila da nije bilo kršenja pravila te je stoga odbacila zahtjev.

Kako se saznaje, slučaj se nastavlja. Sve zahvaljujući otkriću Daily Maila. Britanski tabloid pronašao je dokumente koji potvrđuju čileansku verziju. Oni pokazuju da Byron Castillo zapravo ne dolazi iz Ekvadora, već iz Kolumbije. Navodno postoje dva rodna lista igrača. Onaj iz Kolumbije, po imenu Bayron Javier Castillo Segura. Također iz Ekvadora - u ime Byron David Castillo Segura.

Oglasi

Štaviše, datum rođenja se razlikuje u oba dokumenta. Kolumbijski dokazuje da je Castillo rođen 25. jula 1995. godine. Ekvadorski navodi datum rođenja 10. novembra 1998. S druge strane, slažu se imena roditelja (Harrinson Javier Castillo i Eugenia Segura Ortiz), kao i njihova zemlja porijekla, a toje - Kolumbija.

Rodni list izdan u Kolumbiji valjan je jer je odobren u matičnoj knjizi rođenih i tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova. Međutim, ekvadorska verzija nije priznata od strane nacionalnog registra građanskog statusa. Na oba dokumenta različiti su i potpisi nogometaševa oca. Čileanci su također dobili krsni list iz Tumaca u Kolumbiji, izdan Bayronu Javieru Castillu Seguri. Igračeva sestra, Maria Eugenia Castillo Segura, također živi u tom gradu.

Daily Mail javlja kako ovo nije prvi put da je igračeva prošlost izazvala sumnje. 2015. godine, kada je trebao prijeći iz Norteamerije u Club Emelec, transfer je propao zbog "nepravilnosti" u njegovim dokumentima. Rečeno je da je 2018. izvršni direktor Ekvadorskog civilnog registra pronašao krivotvoreni Castillov rodni list.

Čile stoga ostaje pri svom stavu da je nogometaš ilegalni imigrant i da nije imao pravo nastupa u kvalifikacijama te da bi Ekvador trebao biti isključen sa Svjetskog prvenstva. Daily Mail pak napominje da bi FIFA mogla odgoditi donošenje odluke kako Čileanci ne bi imali vremena uložiti protest Sportskom arbitražnom sudu .

"FIFA čini sve što može da odgodi slučaj jer znaju da je igrač Kolumbijac", kazao je za Daily Mail anonimni izvor. "U Ekvadoru vlada epidemija igrača s lažnim dokumentima, ali FIFA ne poduzima ništa po tom pitanju", navodi se u tekstu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Očito FIFA ne želi da poremeti svoje planove kada je Svjetsko prvenstvo u pitanju i ne želi da prizna veliku pogrešku.

Ekvadorci prvi meč igraju s domaćinom Katarom 20. novembra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti