Plasirali su se u Katar, ali moguće je da tamo neće igrati: FIFA počela istragu zbog lažiranja imena

Ekvador u problemu

Plasirali su se u Katar, ali moguće je da tamo neće igrati: FIFA počela istragu zbog lažiranja imena

Midhat Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv reprezentacije Ekvadora zbog navodnog korištenja lažnih dokumenata za fudbalera Byrona Davida Castilla.

Ekvador je kroz kvalifikacije uspio da izbori plasman u Katar uz Brazil, Argentinu i Urugvaj, ali njihovo učešće na Svjetskom prvenstvu je trenutno pod znakom pitanja.

Fudbalski savez Čilea podnio je žalbu Disciplinskoj komisiji FIFA. Oni su prikupili dokumentaciju u kojoj optužuju Ekvadorce za lažiranje dokumentacije Byrona Davida Castilla i navodi se da je on zapravo Kolumbijac.

Kako je Castillo odigrao osam utakmica za Ekvador, traži se da se te utakmice registruju u korist rivala s 3:0, a Čileanci su ponudili i dokaze.

Papiri koje su pribavili pokazuju kako je Castillo rođen 25. jula 1995. godine u kolumbijskom gradu Tomacu, a ne 10. novembra 1998. godine u General Villamil u Ekvadoru.

FIFA je na kraju odlučila reagovati. Pokrenuta je istraga i Ekvador sada nestrpljivo čeka šta će se desiti u ovom slučaju. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ovoj reprezentaciji prijeti ozbiljna kazna, a najveća bi svakako bila izbacivanje sa Svjetskog prvenstva. Međutim, teško je očekivati da će se to desiti, posebno u ovom slučaju.

Ekvadorci su u žrijebu za SP dospjeli u grupu A zajedno sa selekcijama Katara, Senegala i Nizozemske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi