FIFA testira tehnologiju na stvarnim utakmicama

Konačno, nakon godina odbijanja

FIFA testira tehnologiju na stvarnim utakmicama

A. Haznadarević
Teme:

Nakon što FIFA već godinama odbacuje sve mogučnosti uvođenja tehnologije u fudbal, izgleda da je krovna fudbalska organizacija konačno popustila pred silnim greškama sudija.

Naime, nakon godina odbijanja, iz FIFA-e je u petak objaviljeno da će se informatički sistem koji daje signal kada lopta pređe gol-liniju, početi testirati na stvarnim utakmicama.

 

Sistem po nazivu GoalRef će biti testiran na dvije utakmice danske lige ili na jednoj međunarodnoj prijateljskoj utakmici koja će biti prenošena preko tv-a.

 

Osim te prijeko potrebne promjene, Međunarodni fudbalski odbor (IFAB) također razmatra uvođenje u fudbal inačice teniskog Hawk-eyea. To je sistem koji će analizirati poziciju lopte unutar gola, te je već objavljeno da će prvo testiranje ovog sistema biti na utakmici finala Hampshirea FA Senior Cupa, takmičenju engleskih amaterskih klubova koje je zakazano za 16. maj.

 

Nakon testiranja pomenutih novosti, IFAB će na zasjedanju 2. juna donijeti konačnu odluku, da li se tehnologija uvodi ili ne.

 

Vjerovatno, kap koja je prelila čašu je gol Juana Mate na finalu FA Cupa protiv Tottenhama, za kojeg je i sam njegov kolega iz Chelseaja John Terry priznao da lopta nije prešla liniju, no kako god sudija Martin Atkinson je priznao pogodak.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.