FIFA za "salary cap"

Žele dovesti klubove u ravnopravan položaj

FIFA za "salary cap"

Adnan Beganović
Teme:

Dopredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jack Warner predložio je uvođenje tzv "salary capa", odnosno ograničenje plaća za nogometaše.

Takva ograničenja poznata su u sjevernoameričkim profesionalnim ligama kao što su NHL, NBA i NFL, a po Wernerovom mišljenju trebalo bi ih uvesti i u nogomet.

Werner, koji je predsjednik Nogometne federacije Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), na konferenciji u Londonu predstavio je svoj plan nogometnog razvoja.

"Morali bismo uvesti 'salary cap', čime bismo doveli klubove u ravnopravan položaj", rekao je Werner i naveo primjer engleske lige u kojoj četiri dominantna kluba vladaju takmičenjem posljednjih dvadesetak godina.

Dopredsjednik FIFA-e je i zagovornik nacionalnih kvota, po kojima bi svaka ekipa u sastavu trebalo da ima određeni broj domaćih igrača. Također se zauzima za smanjenje broja igrača u živom zidu prilikom izvođenja slobodnih udaraca na dva do tri igrača.

Posljednja u nizu mjera je uvođenje pravila po kojem bi se nakon svaka dva mjeseca uvela obavezna pauza za oporavak igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.