FIFA zbog politike izbacuje Španiju sa Mundijala?

Pravila su jasna

FIFA zbog politike izbacuje Španiju sa Mundijala?

E. Škorić

Uplitanje politike u nogomet mogao bi koštati špansku reprezentaciju, čak i propuštanjem Svjetskog prvenstva u Rusiji narednog ljeta.

Politika se umiješala u izbor predsjednika nogometnog saveza u Španiji, pa je FIFA poslala oštro pismo i zaprijetila da bi mogla izbaciti Španiju sa Mundijala ukoliko se politika nastavi miješati u nogomet.

Privremeno španski nogomet vodi Juan Padron, a on je pod stalnim političkim pritiskom, objavio je El Pais. Stoga je FIFA upozorila Španski nogometni savez da neće biti nimalo milostiva ukoliko se stvari ne riješe.

No, preveliki bi skandal bio da se Špance suspenduje sa Svjetskog prvenstva i vjerovatno će sve ostati samo na upozorenjima, mada će Španci u strahu po svemu sudeći morati da krenu u određene promjene vlasti.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Slično se desilo i Peruu, koji se kroz baraž plasirao na SP, a peruanska političarka vladajuće opcije te predsjednica Odbora za poduku, mladež i sport Paloma Noceda predložila je zakon prema kojem bi Peruanski nogometni savez postao dio nacionalnog Instituta za sport.

Ipak, sve su prilike da će Svjetsko prvenstvo biti odigrano sa 32 reprezentacije koje su već tamo i bilo bi ravno čudu da se Španiji saopšti da neće sudjelovati na smotri najboljih svjetskih selekcija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi