UEFA uputila izvinjenje: Nijedan navijač ne bi smio biti u takvoj situaciji

Zbog dešavanja pred finale Lige prvaka

UEFA uputila izvinjenje: Nijedan navijač ne bi smio biti u takvoj situaciji

Eldar Ganibegović

UEFA je uputila zvanično saopštenje nakon događanja pred finale Lige prvaka koje se prošle subote igralo u Parizu. 

Ovogodišnje finale Lige prvaka počelo je s pola sata zakašnjenja, što je uzrokovano užasnom organizacijom utakmice.

Navijači Liverpoola imali su problema s ulaskom na stadion, čak i oni koji su imali službene karte za utakmicu. Mnogi od njih pokušali su nasilno ući, a na kraju je morala intervenisati i policija. 

Nakon svega toga, UEFA je izdala posebno saopštenje vezano uz utakmicu, u kojem se izvinjava navijačima i najavljuje pokretanje istrage o događajima prije finala:

"UEFA će se iskreno ispričati svakom navijaču koji je preživio ili svjedočio zastrašujućim i uznemirujućim događajima prije finala Lige prvaka na Stade de Franceu 28. maja 2022. u Parizu, u noći koja bi trebala biti proslava evropskog fudbala. Niti jedan navijač ne bi trebao biti u takvoj situaciji i to se ne bi smjelo ponoviti", stoji u saopštenju. 

"UEFA je odmah nakon ovih događaja naručila neovisnu istragu kako bi se utvrdili nedostaci i obveze svih subjekata uključenih u organizaciju finala. Njegov će cilj biti razumjeti šta se tačno događalo tijekom priprema za finale i pokušati utvrditi koje zaključke treba donijeti kako se takve situacije više ne bi događale", najavljuje UEFA.

Osim toga, organizacija je također objavila da će sarađivati s drugim zainteresovanim stranama: Udrugom evropskih navijača, klubovima koji su sudjelovali u finalu, kao i javnim tijelima, Francuskim nogometnim savezom i policijom.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA će također prikupljati komentare navijača koji su sudjelovali u finalnoj utakmici, a njihov će glas također biti uzet u obzir prilikom objave izvješća:

"Daljnje informacije o tome kako relevantne strane mogu svjedočiti (putem namjenske adrese e-pošte ili online upitnika) bit će dostavljene uskoro. Izvješće će također biti objavljeno na službenim stranicama organizacije", naveli su. 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti