Finci čekaju na jedan pravi rezultat

Našoj selekciji ne leže

Finci čekaju na jedan pravi rezultat

Finci strašno puno ulažu u svoju reprezentaciju. Kada su mnogi savezi bježali od skupih pozivnica za Mundobasket, oni su uredno platili svoju i našli su u Španiji.

Imaju dosta šuterski " našpanovanu " selekciju koja je ostavila dobar dojam na posljednja dva Eurobasketa, u Španiji su imalu dobru priliku ali su izgubili neočekivano od Domikanske Republike, kasnije od Turske i Novog Zelanda pa su na kraju bili tek 22. Na posljednja dva Eurobasketa su bili deveti, u Sloveniji su igrali dobro u prvom krugu, u drugom nisu upsjeli doći do četvrtfinala.

Ono što nedostaje ovoj selekciji jeste jedna pobjeda koja bi definitivno Fince uvela u društvo onih ozbiljnih velikih selekcija na koje se mora obratiti pažnja na svakom velikom takmičenju. Henrik Dettmann je selektor reprezentacije, u Španiji je imao Huffa, Leea, Erika Murphyja, Salina, Koponena, Rannika, pa i NBA veterana Hanna Mottolu.

Naravno, pitanje je kako će izgledati roster Finske naredne godine, neke promjene nisu isključene, ali je očekivati da će okosnica biti tu. Sigurno uz brojne navijače koji su pravili odličnu atmosferu
tokom Mundobasketa.

Ono što je činjenica, jeste da Finci nikako ne leže našoj reprezentaciji. Još tamo 1993. godine u kvalifikacijama za Eurobasket u Grčkoj (1995.) smo poraženi u Helsinkiju 75:73, pa smo morali igrati dodatne kvalifikacije Sofiji. Poraženi smo i u kvalifikacijama za Eurobasket 2001. godine, ali nije bilo težih posljedica. Na Eurobasketu 2011. godine smo stradali 64:92.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.