Finska na korak do iznenađenja

Finska na korak do iznenađenja

Adnan Beganović

U posljednjem susretu 1. kola Grupe C Evropskog košarkaškog prvenstva Hrvatska je u infarkt završnici uspjela savladati Finsku.

Iako su reprezentativci Hrvatske u ovaj duel ušli kao apsolutni favoriti na parketu to i nije baš izgledalo tako. Finska je pružil dostojan otpor, a da je i slavila uopšte ne bi bilo nezasluženo.
Uz dosta muke Hrvatska je slomila otpor Finske, završilo je 84:79. Finci su u ovoj utakmici pokazali koliko će biti neugodan protivnik svim selekcija u grupi C.

Zahvaljući šutu za tri poena, u prvom dijelu Finska je vodila 17:10, 35:29, 37:31, a najveću prednost je imala četiri minuta prije kraja prvog poluvremena kada je Koivisto pogodio tricu za 42:31. Hrvatska se izvukla serijom 10:1, pa je utakmica opet bila na početku.

U nastavku se situacija počala mijenjati na parketu, pa Hrvatska u 30 minuti ima vodstvo 60:52, ali se Finci ne predaju. U posljednje dvije minute se ulazi sa vodstvom Hrvatske 76:75. Tada Markota ubacuje tricu, Salin promašuje dva bacanja, Simon jedno.

Pobjedu Hrvatske je ovjerio sa linije slobodnih bacanja Marko Popović koji je u dva navrata ubacio po dva poena.Ubjedljivo najbolji u dresu Hrvatske je bio Bojan Bogdanović sa 27 poena i 7 skokova, dok je Ante Tomić uz 8 skokova dodao 14 poena.Na drugoj strani je Petteri Koponen utakmicu zaključio sa 14 poena i 6 asistencija, poen manje je ubacio Sasu Salin. Finci su pogodili 11 trica a potrošili su 27 lopti.

U Grupi D Rusija je rezultatom 73:64 savladala Ukrajinu. Rusiju su do pobjede vodili Kirilenko sa 20, te Fridzon sa 12 poena, dok je Lishchuk sa 13 poena bio najraspoloženiji kod Ukrajine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije