Fudbalska priča iz srca BiH: Šampionski put ispod četiri planine sa dugom historijom

Promocija u viši rang za simpatični klub

Fudbalska priča iz srca BiH: Šampionski put ispod četiri planine sa dugom historijom

H. Zilić

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini okončana je i klubovi se već lagano pripremaju za novu sezonu. Bilo je dosta i zanimljivih priča u sezoni iza nas.

U sjeni većih klubova, bilo je i oni manjih koji su imali sve predivne priče, okrunjene šampionskim notama. Jedna takva priča dolazi nam iz srca Bosne i Hercegovine iz male Fojnice.

Gledajući kartu naše zemlje, Fojnica je centralna tačka. Poznata po vodama, ljekovitim banjama, ali i mjesto koje se nalazi ispod četiri planine (Vranica, Zec, Zahor, Pogorelica), Fojnica je prošle sezone imala svoju fudbalsku priču.

FK Fojnica šampion je lige SBK-a i na terenu su izborili palsman u treći rang bh. fudbala, Drugu ligu FBiH.

Oglasi

Da li će FK Fojnica igrati treći rang saznat ćemo uskoro kada se završe sve potebne stvari oko linceciranja, a i vidjet ćemo kako će finansijska situacija dirigovati naredne korake ovog malog kluba koji ima jednu od najdužih historija u bh. fudbalu.

Fudbal u Fojnici veže se za daleku 1928. godiniu.

Prema podacima do kojih smo došli, fudbal u Fojnici je počeo osnivanjem kluba pod imenom Sportsko društvo "Inać", a nakon Drugog svjetskog rata nastavlja aktivnosti pod imenom SD "Jahorina".

Od 1956.-1967. godine klub nosi ime FK "Mladost", a nakon obnavljanja rada, u periodu 1972.-1975. klub nosi ime FK "Vranica".

Zatim ide novi period fudbala u Fojnici. Od 1975.do 1992.godine klub nastupa pod imenom FK "Fojnica".

Oglasi

Period nezavisne Bosne i Hercegovine donosi i obnavljanje fudbala u Fojnici 1994. godine kad aje klun uzeo ime Nogometni klub "Fojnica". Godine 2007. izvršena je preregistracija u Fudbalski klub "Fojnica".

U vremenu do 1992. godine klub se takmičio u ligama Sarajevskog područja. U sezoni 1994/95 klub zauzima 2. mjesto u Kantonalnoj ligi Travnika i od tada se stalno takmici kao član Druge lige Federacije BiH, grupe Jug, Centar i Zapad.

Jednu sezonu je proveo i u Kantonalnoj ligi FS Sarajevo. U prošloj sezoni bili su prvaci lige SBK-a, a u finalnom duelu za promociju, savladali su NK jajce nakon boljeg izvođenja penala.

Prema dostupnih podacima klub trenutno ima registriranih preko 100igrača u svim kategorijama, što je svakako pohvalno za klub koji dolazi i mjesta čija općina ima malo više od 10.000 stanovnika.

Redovno se takmiče i pionirska i kadetska selekcija, dok juniorska selekcija trenira većinom sa prvotimcima.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga SBK:

Dok neki klubovi u Bosni i Hercegovini muku muče sa omladinskim kategorijama u Fojnici nemaju tih problema.

Možda u budućnosti pored ljekovitih banja, Prokoškog jezera, voda, rijeka i planina, Fojnica bude imala jednu ozbiljnu i zanimljivu fudbalsku priču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti