FK Guber iz Srebrenice pred ponorom zbog nekoliko stotina KM
(Foto: FK Guber) Sat otkucava, novac se mora isplatiti do ponedjeljka!

"Skupićemo mi za put sada, ali kako doći do Trebinja?"

FK Guber iz Srebrenice pred ponorom zbog nekoliko stotina KM

Fudbalski klub Guber se takmiči u Drugoj ligi RS - Istok, ali ovom klubu iz Srebrenice sada prijeti suspenzija. Ukoliko do iste dođe, ovaj sportski kolektiv će se vrlo vjerovatno naći pred gašenjem.

Naime, u Guber je stigao dopis iz FS RS u kojem se od kluba zahtjeva da podmiri dugovanja prema službenim licima i krovnoj kući fudbala u RS. Guber tako mora platiti preostali dug za godišnju kotizaciju koji iznosi 3500KM (klub mora isplatiti barem jednu ratu - 500KM), ali i dnevnice sudija koje su sudile utakmicu petog kola. Iste iznose oko 600KM.

Prvobitni rok za isplatu ovih dugovanja, bio je 14. septembar, što znači da je Guber već sutra mogao biti suspendovan. Ipak, predsjednik kluba Admir Divović je u razgovoru za SportSport.ba otkrio da vjeruje da će FS RS izaći u susret i pomjeriti rok do narednog ponedjeljka.

"Mislim da će nam produžiti rok do ponedjeljka. Jer sada ćemo to teško uspjesti izmiriti, ide vikend. Ali najkasnije u ponedjeljak moramo uplatiti mininalno 500 KM. To je jedna rata", istakao je Divović, pa nastavio:

"Situacija je teška, i dalje nam prijeti suspenzija. A suspenzija donosi puno veće probleme. Znate, ako nas sada suspenduju kazne su ogromne, oko tri ili četiri hiljade KM. Osim novčane kazne dobijamo i suspenziju od godinu dana. Nakon godinu dana bez igranja mora se platiti još jedna kazna i tek kada se ta kazna plati možemo ponovo igrati, ali u četvrtom rangu - to znači katastrofu za nas".

Guber se već neko vrijeme muči da "ostane na površini", a veliki problem su ponekad i osiguravanje prevoza, te barem sendviča za igrače.

"Nije samo kotizacija problem, imamo mi još puno neriješenih problema. Dobro platićemo nekako sudije tih 600KM, ali tu su troškovi puta na utakmice, pa nekada skupljamo novac kako bi igrači imali barem po sendvič... Evo sljedeća prvenstvena utakmice, za vikend, je protiv Sloga Uniteda. Igra su Tombaku, mi na računu kluba trenutno nemamo pfeninga, ali nekako ćemo mi u Upravi skupiti između sebe 200 KM za put. Međutim, šta kada budemo igrali u Trebinju? Tada nam treba preko 1000KM. Da vam ne govorim o tome da se igračima mora platiti put do Srebrenice, nisu svi iz ovog grada. Ima tu momaka iz Bratunca itd."

Iako nikada nije bilo "med i mlijeko", finansijska situacija u Guberu je nekada bila puno bolja.

Potražite više informacija na temu Prva liga Republike Srpske:

"Dobijamo mi određana sredstva od Opštine, nekada to zna biti i hiljadu ili dvije KM sedmično... Nekada je bilo bolje, redovnije, ali i oni nam daju u skladu s budžetom, s mogućnostima. Sada je i Opština u nekoj krizi, pa je sve to slabije."

"Obraćao sam se bukvalno svima, tražio sam neke sponzore da nam pomognu da se izvučemo iz ove situacije, ali nikoga nije briga. Razgovarali smo sa nekim firmama iz okruženja, ja sam se direktno obraćao čak i Predsjedništvu BiH i pojedinim ministrima, ali ništa - nikoga to ne zanima", poručio je na kraju razgovora za SportSport.ba Admir Divović.

Top Komentari

Heller
Pomozi Podrinje Azmire, al ne ko Jedinstvo. Kad si slago.
17 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti