FK Radnički se oglasio povodom dešavanja na meču s Vitezom

Saopštenje za javnost

FK Radnički se oglasio povodom dešavanja na meču s Vitezom

A. Haznadarević

Ekipa Radničkog iz Lukavca je sa Vitezom u okviru 23. kola Prve lige Federacije odigrala meč nakon kojeg se podigla velika prašina, a u centru svih dešavanja našao se glavni arbitar Edin Jakupović. Tim povodom, u želji da pokušaju objasniti situaciju iz svog ugla gledišta, čelništvo Radničkog je na adresu našeg portala poslalo saopštenje za javnost, koje vam prenosimo u cijelosti.

"Posljednjih dana glavna tema medija, kako pisanih tako i elektronskih, bila su dešavanja na utakmici 23. kola Prve nogometne lige FBiH između FK Radnički i NK Vitez, odigranoj 28.04.2013. godine u Lukavcu, a koja je završena nerješenim rezultatom 2:2.

 

Upravni odbor FK Radnički je, kao i do sada, poduzeo sve neophodne mjere da organizacija utakmice bude u skladu sa propisima ovog ranga takmičenja. To je konstatovao i delegat utakmice kazavši na brifingu da su stvoreni optimalni uslovi za odigravanje utakmice.

 

Sama utakmica bila je od velikog značaja kako za jednu, tako i za drugu ekipu jer se radilo o „derbiju prvenstva“ sa kojeg će pobjednik vjerovatno biti novi član Premijer lige BiH.

 

Za jednu takvu utakmicu „nadležna komisija“ Nogometnog saveza FBiH delegirala je suca sa liste Premijer lige, Edina Jakupovića iz Bihaća. Dakle, sudac utakmice je bio iz Bihaća, a u narednom kolu FK Radnički je igrao upravo u Bihaću protiv ekipe Jedinstva, ekipe koja traži slamku spasa za opstanak u Prvoj nogometnoj ligi FBiH!!! Čudne li „slučajnosti“.

 

Događaji koji će se desiti na utakmici FK Radnički – NK Vitez potvrdiće činjenicu da Edin Jakupović nije slučajno delegiran na pomenutu utakmicu, te da su bile opravdane strepnje ljubitelja fudbala u Lukavcu po pitanju regularnosti utakmice.

 

Sama utakmica bila je prava prvenstvena, a s obzirom na značaj iste igralo se fer i korektno. Međutim, u jednoj takvoj utakmici kao glavni protagonista pojavio se glavni sudac Edin Jakupović iz Bihaća, koji je počeo dijeliti „pravdu“ po samo njemu poznatim propisima, dijeleći javne opomene i isključujući igrače, tako da je epilog njegovog „suđenja“ bio 9 izrečenih javnih opomena (6 igračima Radničkog i 3 igračima Viteza), te 3 isključena igrača, sva tri iz Radničkog.

 

Od 9 javnih opomena, njih 5 je izrečeno zbog nesportskog ponašanja, što govori u prilog činjenici da je svojim „suđenjem“ Jakupović isticao sebe, štiteći lični autoritet a ne igru i igrače kao što pravila suđenja nalažu.

 

Jakupović je javne opomene igračima Radničkog izricao selektivno jer su Mace, Jahić i Bekrić dobili treće javne opomene, a uz 3 isključena igrača to je značilo da čak 6 standardnih prvotimaca Radničkog neće moći nastupiti na utakmici u Bihaću. Kakva „slučajnost“?!?

 

Da se držao „kriterija“ koji je sebi zacrtao Jakupović prilikom izricanja disciplinskih mjera, nijedan igrač u obje ekipe ne bi prošao bez javne opomene ili isključenja.

 

Kap je prelila čašu u 90+3 minuti susreta kada „zbunjeni“ sudija Jakupović izriče prvu javnu opomenu igraču Radničkog Mirzi Bekriću i odmah se hvatajući za džep vadi crveni karton te ga pokazuje igraču domaće ekipe, mada isti do tada nije imao javne opomene! Nasreću, „pravilo“ zbunjenog suca Jakupovića nije ostalo na snazi jer je intervenisao 4. sudac Admir Šehović i sugerisao glavnom sucu da je „pogriješio“.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

 

Naelektrisanu atmosferu u gledalištu Jakupović je do usijanja doveo produživši utakmicu za 8 minuta, odnosno cijelih 15 minuta, koliko je zvanično utakmica i trajala. Napominjemo da je u to vrijeme naš klub imao 7 igrača i golmana u polju", navodi se u saopštenju FK Radnički.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.