FK Sarajevo: Od Bordo tima se mnogo više očekivalo

Na kraju je izborena Europa

FK Sarajevo: Od Bordo tima se mnogo više očekivalo

Kenan Lizde

Analizu članova elitnog ranga bh. fudbala nastavljamo s četvrtoplasiranom ekipom FK Sarajevo, koja je uslijed raspleta u Kupu BiH ipak uspjela sa te pozicije izboriti europska takmičenja kroz pretkolo Konferencijske lige.

Nakon prošlogodišnjeg ljetnog prelaznog roka i pripremnih utakmica, većina bh. javnosti je Sarajevo smatralo za jednog od najozbiljnijih kandidata za naslov prvaka, a samim tim kao sigurnog "putnika" u Euro takmičenja.

Širina igračkog kadra, dobra pokrivenost na svim pozicijama sa kvalitetnim rješenjima, ulijevala je optimizam u redove navijača ovog kluba. Tadašnji trener Mirza Varešanović nije bio zadovoljavajući izbor za navijače Sarajeva, pa se kroz prizmu takvih relacija gledala i svaka njegova utakmica na mjestu šefa stručnog štaba. Rano ispadanje u Europi protiv priličnog autsajdera gruzijskog Torpeda bilo je presudno za Varešanovića, pa su čelnici kluba predstavili novog trenera i sportskog direktora.

Izbor je pao na dvojac Ibričić i Rožman, koji su nakon zajedničkog rada u Domžalama u tandemu došli na u tom trenutku vruću klupu Sarajeva. Napravljena je atmosfera kako je riječ o kompetentnim stručnim imenima, koji će vrlo brzo napraviti sistem rada i rezultat adekvatan renomeu kluba i vrijednosti igračkog kadra.

Izjave trenera Rožmana o neophodnom vremenu i prostoru za napredak su u tim trenucima izgledale vjerodostojno, te se u ozračju promjenjivih rezultata čekao zimski prelazni rok i pripreme, pa da se počne primijećivati trenerski rukopis i najavljeni sistemski napredak.

Kako je prvenstvo odmicalo i približavalo se svom raspletu, igra i atmosfera u Sarajevu nisu bili na očekivanom nivou, a u određenim trenucima borbe za Europu, klub nije zavisio samo od sebe. Bilo je tu i dosta sudijskih odluka protiv Sarajeva, neke su bile i dosta bitne i odlučujuće, pa je Uprava na čelu sa predsjednikom Mirvićem opravdano gubila živce i strpljenje.

Oglasi

Uprkos svim tim nedaćama i "vjetrenjačama", dojam sa terena koji je bio ogledalo rada Rožmana, realno nije bio ni približno najavama trenera i očekivanjima navijača. Čudno je bilo vidjeti kako ekipa dugo igra u sistemu sa četiri igrača pozadi, a vidljivo je kako profil bočnih igrača odgovara sistemu 3-5-2. Određeni pomaci su napravljeni sa tom promjenom sistema igre, ali jednoličnost veznih igrača koji su se standardizirali u nastavku sezone nije dopuštala veću kreativnost u igri.

Sve te stvari možemo i moramo pripisati Rožmanu, jer sumnjamo da je imao utjecaj bilo koga u određivanju sastava ekipe i sistema koji se igrao. Također, sticao se dojam da ekipa nije izgledala fizički na zavidnom nivou, te je cjelokupni dojam da potencijal određenih igrača nije iskorišten niti približno. Hasić, Oliveira, Mustafić i Kyeremeh su igrači koji su sasvim sigurno morali bolje izgledati na terenu, pogotovo jer se mogu svrstati među najbolje igrače lige na svojim pozicijama.

Neosporna činjenica je da FK Sarajevo kao ekipa u Rožmanovij eri nije postigla ono što se od nje očekivalo i u odnosu na period prije njega, nismo osjetili da se nazire neki vidljiv pomak.

Možda smo u nekim trenucima i previše kritični, ali renome i vrijednost ovog rostera je daleko veća, pa su i očekivanja u skladu s tim. Neke od pozitivnih stvari su promocija mladog Buljubašića kao standardnog veznog igrača, "buđenje" Hamze Čatakovića kao najboljeg strijelca ekipe, te dobre partije Đuričkovića tokom cijele sezone. Također, vidljiv je potencijal u još dosta imena u ekipi, pa je dojam da vrlo malo nedostaje da se stvari pokrenu u pravom smjeru.

Čelni ljudi kluba su posebna priča, čak i za bh. okvire. Iako možda nekad i osporavani, Ismir Mirvić je pokazao takav entuzijazam koji je itekako potreban našim klubovima. Pokazao je da ima "čvrstu ruku", znao je "presjeći" u pravom trenutku, te je iz svakog njegovog poteza vidljiva ljubav prema ovom klubu.

Nije se još u njegovom mandatu poklopio rezultatski iskorak, ali definitivno se mora priznati da marljivo pokušava i ne odustaje. Treba cijeniti veliki novac koji ulaže u klub, pogotovo jer je "unošenje" vlastitog novca danas postala prava rijetkost.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dojam je da čovjek možda još nije maksimalno shvatio pravila igre koja vladaju u bh. fudbalu, te da ponekad naivno vjeruje ljudima iz svog okruženja. Čini nam se, da upravo na tome Mirvić mora najviše poraditi. 

Spomenimo još bitnije statističke parametre FK Sarajevo ove sezone. Najbolji strijelci ekipe u elitnom rangu su bili : Čataković sa 17, te Oliveira sa 10 i Hasić sa 8 golova. Najviše nastupa su imali Čataković (33 nastupa), Beganović (31 nastup) i Ajdin Hasić (29 nastupa).

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Evander
Sirite negativu preplaceni kvazi novinari od strane vice i pojedinih klubova iz BIH. FK Sarajevo je jednostavno najveci klub u drzavi
6 0
Jas23
Osnovni problemi FK Sarajeva je da uvijek "trpi" napade od vecine novinara! A sve to je orkestrirano sa drugih mjesta! Uporedbe radi zeljo se jedva spasio ispadanja pa apsolutno niko nema nikakav prigovor! Borcu sudije i NS donijele titulu pa opet niti 10% komentara! Jasno je da jos od vremena bivse Juge, da je FK Sarajevo kao najveci klub iz BIH uvijek bio na tepetu! Apsolutna podrska rukovodstvu sa gdin Mirvic na celu
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi