Sarajevo obradovalo nekolicinu premijerligaša

Sada je sve mnogo jasnije

Sarajevo obradovalo nekolicinu premijerligaša

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina će u narednoj sezoni baš kao i do sada imati četiri predstavnika u UEFA-inim takmičenjima. 

Sarajevo i Borac, trenutno dvije prvoplasirane ekipe, na premijerligaškoj tabeli u srijedu su izborili plasman u finale Kupa BiH. Za trofej će se boriti 27. maja u Trening kampu FSBiH u Zenici.

Borac je u polufinalu odradio rutinski posao protiv niželigaša Klisa, dok je Sarajevo uspješno prevazišlo prepreku zvanu Tuzla City, iako je u jednom trenutku bilo dramatično na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Tuzla City je vodio 0:1, mogao je odvesti meč na penale, ali je Bordo tim za desetak minuta poslije odličnih izmjena Vinka Marinovića preokrenuo rezultat i na kraju slavio sa 3:1.

Plasman Sarajeva u finale Kupa BiH je obradovao nekolicinu drugih premijerligaša jer je praktično otvoreno dodatno mjesto za izlazak u Evropu kroz Premijer ligu.

Oglasi

Kao što je poznato prvak BiH ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, drugoplasirani i trećeplasirani u novoformiranu Konferencijsku ligu, dok pobjednik Kupa također ide u Konferencijsku ligu.

Kako su šanse i više nego ogromne da Sarajevo i Borac izlazak na euroscenu izbore i kroz prvenstvo to znači da će i četvrtoplasirani tim iz Premijer lige steći pravo nastupa u Konferencijskoj ligi.

Plasman Sarajeva u finale je sigurno najviše pogodovao mostarskim rivalima Zrinjskom i Veležu koji sa po 48 bodova dijele treće mjesto, ali i Širokom Brijegu koji je trenutno peti, ali za četvrtim mjestom kasni svega tri boda.

Treće i četvrte pozicije se u preostalih sedam kola, barem teoretski, mogu dočepati Tuzla City i Željezničar koji zaostaju sedam, odnosno osam bodova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svakako postoji i druga strana medalje jer je moguće da četvrtoplasirani tim iz Premijer lige ne ode u Evropu i to u slučaju da pobjednik Kupa na kraju sezone bude plasiran na 5. pozicji ili niže. Međutim obzirom na trenutnu formu i bodovnu prednost zaista je teško vjerovati da Sarajevo i Borac neće završiti među prve četiri ekipe.

Inače, i ovog ljeta svi bh. predstavnici na međunarodnoj sceni će svoj evropski izlet početi od prvih pretkola. Šampion u prvom pretkolu Lige prvaka, a preostala tri kluba u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

LesinarBL
Kakva je razlika između Želje i Sarajeva, za nas nikakva MRZIMO VAS, baš kao što mrzimi i Slobodu i Tuzla City (koji svojim grbom promoviše nešto što nema veze s fudbalom), mrzimo isto i Mladost i Olimpic, mrzimo Velež i mali Klis, jer mi smo Srpski Borac (Srpski Obilić) koji ne prizna ništa osim srpske pobjede.
1 31
user1605368976
FORZZA VELEŽ !
15 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi