FK Sarajevo: Nisu briljirali, no pogled na tabelu je najbitniji

Bordo tim jesenji prvak

FK Sarajevo: Nisu briljirali, no pogled na tabelu je najbitniji

A. Čaušević

FK Sarajevo je 2019. godinu završava tamo je gdje je i počeo - na prvom mjestu. Bordo tim je jesenji prvak i na zimsku pauzu odlazi kao lider Premijer lige. 

Nakon 19 odigranih utakmica fudbaleri aktuelnog prvaka su osvojili 36 bodova te će u nastavak prvenstva ući sa najbolje moguće pozicije. Upisano je deset pobjeda, šest remija i tri poraza uz gol-razliku 28:16.

Tokom cijele polusezone stručni štab Sarajeva je kuburio muku s povredama igrača. Jedni bi se vraćali, a drugi bi zaradili povredu. I tako je bilo iz kruga u krug. Na prste se mogu nabrojati utakmice kada su u konkurenciji bili svi igrači. Upravo to je jedan od razloga i slabijih igara Bordo tima u ovoj sezoni nego u prošloj.

S rezultatske strane, bodovni učinak, prije svega na domaćem terenu je zadovoljavajući. Sarajevo je dugo vremena bilo stopostotno na stadionu Asim Ferhatović Hase. Na devet utakmica ostvareno je osam pobjeda uz jedan poraz i to od Željezničara (1:3).

Generalni dojam je da se s gostovanja moglo donijeti više od 12 bodova. Bordo tim je deset utakmica na strani ostvario dvije pobjede i to protiv Veleža (1:2) i Mladosti (0:3). Upisano je šest remija i dva poraza. Bolji su bili Tuzla City (2:1) i Željezničar (5:2).

Jedine mrlje, kada se sve sabere i oduzme, u prvom dijelu sezone su ispadanje iz Kupa BiH te dva poraza u vječitim derbijima. Sarajevo je zaustavljeno u osminifinala Kupa od Širokog Brijega. Na Pecari je bilo 3:2, dok su u dva vječita derbija izabranici Husrefa Musemića izgubili od Željezničara (2:5, 1:3).

S obzirom da je položaj na tabeli u suštini najbitniji osvajanje prvog mjesta će donijeti mir u kući jer je pred Upravom FK Sarajevo u narednom periodu izuzetno zahtjevan zadatak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U Titovoj 38b će imati sasvim dovoljno vremena da izaberu nasljednika Husrefa Musemića koji trener bio u 18 utakmica, dok je u posljednjoj protiv Zvijezde ekipu vodio Dženis Ćosić. Za očekivati je i određene promjene u igračkom kadru.

Prvo kolo proljetnog dijela sezone Sarajevo će igrati u bh. prijestolnici. Krajem februara na stadionu Asim Ferhatović Hase će gostovati Tuzla City.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mungos
Nijednu utakmicu koju nisu kupili ili nastimali sa sudijama nisu ni dobili.
2 15
Hasimaga
Mali plavi grizomudi na aparatima, dzaba im lopovluci opet nam pušu u prkno, na celu sa ovi pacenikom mungosom
14 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi