FK Velež i FK Sarajevo saznali potencijalne protivnike u prvom pretkolu Konferencijske lige
FOTO: T. Hebib

Ima dosta opasnih klubova

FK Velež i FK Sarajevo saznali potencijalne protivnike u prvom pretkolu Konferencijske lige

Haris Zilić

Do kraja sezone u WWin ligi ostala su još tri kola, ali poznati su skoro svi klubovi koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu naredne sezone u evropskim takmičenjima, a to su Borac, Zrinjski, Velež i vjerovatno Sarajevo.

Borac i Zrinjski su u borbi za titulu, ali i u borbu za Kup, tako da će prvak u prvo pretkolo Lige prvaka, dok će pobjednik Kupa ili drugoplasirani u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Ono što je sigurno je to da Velež i vjerovatno Sarajevo kreću od prvog pretkola Konferencijske lige. Bordo tim u petak na domaćem terenu dočekuje Zvijezdu 09 u 31. kolu WWin lige i trijumfom bi i matematički osigurali Evropu ispred Posušja i Sloge.

Velež u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 3.500 i na granici je po pitanju statusa nositelja. Rođeni su trenutno 15. na tabeli, a 26 ekipa će imati status nositelja.

Sigurno će još ispred Veleža završiti predstavnik Slovenije (Mura ili Olimpija), zatim predstavnik Armenije, Luksemburga, a Rođeni moraju pratiti i dešavanja u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, ne bi im ni odgovaralo da Dečić bude prvak Crne Gore jer bi onda Budućnost također imala status nositelja u pretkolu Konferencijske lige. Velež je blizu da bude nositelj, ali mnogo toga će biti jasnije krajem maja.

FK Sarajevo bi u novu evropu sezonu krenuo sa koeficijentom 6.500 i sigurno bi imali status nositelja u prvom pretkolu, postoji dobra šansa da budu nositelji i u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Oglasi

Tako bi FK Sarajevo kao nositelj za protivnika imao jedne od ovih ekipa: Torpedo (Bjelorusija), Floriana (Malta), Valur (Island), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Vikingur (Farska Ostrva), Stjarnan (Island), Aktobe (Kazahstan), VPS (Finska), Shelbourne (Irska), Auda (Latvija), Neman (Bjelorusija), Bruno's, Magpies (Gibrlatar), Šiauliai (Litvanija), Sliema (Malta),Tallina Kalev (Estonija). Tu će biti i predstavnici San Marina, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, a koji će to klubovi biti tačno saznat će se po završetku tamošnjih prvenstava.

Velež ako bude nositelj čekaju ga potencijalni protivnici kao i Sarajevu, međutim, ako Rođeni ne budu nositelji imali bi teži zadatak,  a onda bi za potencijalne rivale Mostarci imali:

Žalgiris (Litvanija), Linfield (Sjeverna Irska), KuPS (Finska), Lincoln (Gibraltar), Breidablik (Island), Dinamo Tbilsi (Gruzija), B36 Torshvan (Farska Ostrva), Levadia (Estonija), Valmiera (Latvija), Connah's (Vels) Iberia 1999 (Gruzija), Derry City (Irska), Olimpija ili Mura (Slovenija), predstavnik Armenije (Pyunik?), Luksemburga, možda Moldavije i Crne Gore (Budućnost?).

Ako bi kojim slučajem do kraja sezone se desilo prvorazredno čudo i senzacija pa u Evropu odu Posušje ili Sloga Meridian, oni ne bi imali status nositelja u prvom pretkolu.

Oglasi

Finiš prvenstva u evropskim ligama može donijeti i promjene

Naravno konačna lista učesnika je podložna promjenama jer još neka prvenstva treba da se završe, ali i u nekim državama se čekaju finala Kup takmičenja koja također nose evropske odgovore.

Dodajmo na kraju da bi Zrinjski imao status nositelja u drugom pretkolu Konferencijske lige, čak i u trećem pretkolu, a ako bi bili prvaci, Plemići bi bili nositelji i u prvom pretkolu Lige prvaka sa koeficijentom 9.500.

Borac u evropsku sezonu nosi koeficijent 5.500 i oni čekaju rasplet svih šampionata, ali male su šanse da budu nositelji u prvom pretkolu Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Ako ne bi bili prvaci, Borac bi sa koeficijentom 5.500 skoro sigurno imao status nositelja u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Sve u svemu, očekuje nas još jedna uzbudljiva evropska sezoan za naše klubove, a nadamo se da je prošlogodišnji plasman Zrinjskog u grupnu fazu Konferencijske lige bio samo početak kontinuiteta nastupa naših klubova u grupnoj fazi i da ćemo taj ritam nastaviti i naredne sezone.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Poznavajući nase klubove svaki je od ovih potencijalna opasnost
3 0
plemic
puno torpeda ima!!!
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi