Čengić osvojio titulu te nastavio trenersko usavršavanje: Kratki odmor, pa onda odluka o budućnosti
Čengić sa peharom prvaka Prve lige FBiH

Radio u FK Sloboda, ali i FK Mladost, te na Malti

Čengić osvojio titulu te nastavio trenersko usavršavanje: Kratki odmor, pa onda odluka o budućnosti · Intervju

Sloboda je na kraju izborila povratak u elitni rang bh. nogometa.

Na Tušnju su vodili bitku sa Stupčanicom, ali prvi prošli kroz cilj. Zadovoljilo je to armiju navijača, a pored šefa struke Zlatana Nalića, u stručnom štabu Slobode bili su Eldin Čengić te Darko Mitrović.

Čengić je trenutno na odmoru, a nije krio zadovoljstvo zbog ostvarenog cilja.

Kao veoma mlad trener uspio je podići trofej prvaka Prve lige FBiH.

"Cilj je ispunjen, a to je ekspresan povratak u Wwin ligu. Sloboda je klub za koji živi cijela Tuzla, klub sa armijom navijača. Smatram da smo odradili dobar posao, prvenstveno sa šefom Nalićem. Imali smo podršku navijača, podršku Uprave, a bilo je i određenih momenata gdje smo imali padova u igri. Kao kolektiv smo to prevazišli i uspjeli na kraju ostvariti cilj.

Što se tiče same sezone, mi smo u prvom dijelu sezone od mogućih 45 bodova osvojili 36. Bili smo izuzetno dominantni u gotovo svakoj utakmici, a u drugom dijelu sezone smo na par teških gostovanja prosuli bodove. Imali smo neočekivanu povredu Muharema Ćivića, igrača koji nam je dosta značio. U samoj završnici smo onda imali blagu neizvjesnost", ističe Čengić na početku razgovora.

Oglasi

Samo riječi hvale ima za Zlatana Nalića.

"Nalić je veliki lider u svlačionici, veliki čovjek i znalac. Mnogo sam mogao da naučim od njega, autoritet je i smatram da je on u suštini sam DNK Slobode. Čelni ljudi Slobode su napravili pravi potez kada su ga pozvali za glavnog trenera".

Prethodna sezona će i njemu dobro doći kao jedno veliko iskustvo u svakom smislu.

"Mnogi kažu, a složit ću se sa njima, da je Prva liga FBiH po nekim aspektima i teža od Premijer lige. Svaki trener, pogotovo mladi, možemo mnogo nauči iz rada u Prvoj ligi FBiH".

Nije imao mnogo vremena za odmor. Dočekao ga je još jedan veliki izazov.

Oglasi

Počeo je edukaciju za UEFA Pro licencu                                                                                                                                                                                            

"Prije par dana završio sam prvi od osam modula za UEFA Pro licencu. To je doktorat u trenerskoj struci. Planovi su da se odmorim sedam do deset dana, a trenutno imam na stolu dvije ponude, treba da razmislim, pa vidjet ćemo šta je najbolje za moju budućnost".

Trenutno ima 27 godina, a već iza sebe i određeno iskustvo. Pro trenerska licenca će biti kruna svega što je do sada napravio.

"Najmlađi sam upisani trener za Pro licencu, najmlađi sa završenim modulom, jer mi odmah dobijamo privremenu licencu. U suštini, samu želju za elitnim fudbalom kao mlad sam dobio gledajući, a kasnije i upoznajući Juliana Nagelsmanna. On je sa 28 godina samostalno vodio Hoffenheim, te ostvario vrhunski rezultat. UEFA Pro licence je zahtjevna, kako upisati, tako i završiti. Edukatori su školovani da vam prenesu znanje i sve po UEFA standardima.

Edukuje se, putuje, te usavršava: Sa trenerom Crvene zvezde Vladanom Milojevićem                                                                                                                         

Sa 25 godina sam imao priliku da 'oborim' rekord Prve lige FBiH. Vodio sam Mladost Doboj Kakanj, te smo u prvih pet utakmica osvojili deset bodova. Imao sam priliku raditi sa igračima koji su imali premijerligaško iskustvo, što mi je mnogo značilo".

Bio je i na Malti, a vrijedno 'upijao' znanje od starijih kolega.

"U elitni rang bh. nogometa sam ušao zahvaljujući gospodinu Nemanji Miljanoviću. Bio sam mu prvi saradnik u Mladosti Doboj Kakanj, gdje smo ostvarili jako dobre rezultate. Afirmisali smo mnoge igrače koji su kasnije napravili transfere u inostranstvo, kao što su Amer Hiroš, Enes Alić, Nedim Hadžić, te brojni drugi. Nakon toga imao sa lijepo epizodu sa juniorima Mladosti u Premijer ligi. Savladali smo Željezničar na Grbavici, remizirali sa FK Sarajevo, kao i sa Borcem, a savladali Široki Brijeg 6:2. Nakon toga dobio sam šansu u prvom timu Mladosti kao šef stručnog štaba.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

U društvu sa legendarnim Safetom Sušićem                                                                                                                                                                                     

Sezona koja me nadogradila u smislu jednog višeg ranga, jeste rad u malteškoj Premijer ligi. Radio sam u Floriani, imao sam priliku raditi sa Gianlucom Atzorijem, a on je između ostalih bio šef stručnog štaba Sampdorije u Seriji A. Od njega sam usvojio defanzivnu strukturu, određene principe u igri i mislim da sam se itekako nadogradio uz njega.

Smatram da stalna edukacija, ulaganje u svoje znanje, kako praktične primjene, a tako i odlasci u inostranstvo, razgovori sa velikim trenerima, gledanje njihovih treninga, te razmjena mišljenja najviše vas može nadograditi te izgraditi kao trenersku ličnost, te samim time i kao stručnjaka", dodao je Čengić na kraju razgovora.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi