FK Željezničar 19. klub svijeta po omjeru posjećenosti unutar lige

Da, dobro ste pročitali!

FK Željezničar 19. klub svijeta po omjeru posjećenosti unutar lige

S. Grebović

Da ne bude zabune, riječ je o prosjeku ukupnog broja navijača na svim ostalim utakmicama lige, a ne o prosečnoj posjeti na utakmicama Plavih.

Iako naši klubovi već odavno nisu ni blizu onih iole ozbiljnih po kvaliteti same igre, ulaganjima, transferima i slično, jedan naš klub se može pohvaliti kakvom-takvom posjetom. Riječ je o FK Željezničaru, čiji navijači lijepim brojkama pune Grbavicu, unatoč veoma lošoj sezoni.

Tako Plavi za vodećim Sarajevo zaostaju okruglih 20 bodova i zauzimaju četvrtu poziciju na tabeli BH Telecom Premijer lige. To mjesto im naredne sezone garantuje izlazak na Evropsku scenu, odnosno učešće u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope zahvaljujući tome što će finalisti kupa, Sarajevo i Široki kroz ligu najvjerovatnije osigurati učešće u Evropi. 

Međutim, borba za tu četvrtu poziciju je poprilično otvorena budući da ih petoplasirani Čelik puše za vratom sa samo bodom manje, a Radnik dva. 

To ne spriječava pristalice Željezničara da u sasvim solidnim brojkama prisustvuju utakmicama svog kluba, a prema podacima CIES-a u razdoblju od 2013. do 2018., klub iz Zvorničke 27 privukao 19,5 posto od ukupno svih gledalaca na utakmicama naše lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Po tom parametru Željezničar zauzima visoku 19. poziciju na svijetu, a zanimljivo da je splitski Hajduk na drugoj poziciji odmah iza Celtica koji je sa prosjekom od 36,5 posto. Treće mjesto pripada još jednom klubu iz regiona, a riječ je o Crvenoj Zvezdi.

Fotografija korisnika/ce nogometplus.net.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ende
kakva smijesna informacija ... bude ih 4 hiljade i oni lafo nesto negdje plasirani .. cirkus
10 1
adem kozic
pa to i jeste ljubav prema klubu , a ne samo kad si prvi da budu pune trbine ( cak evo i kad su prvi ovi pitari nema ih na trbinama )
0 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi